Vigyázzunk a kánikulai melegben!

2023. július 23., 17:09

Az idei nyár egészen eddig még viszonylag kegyes volt hozzánk, de erre a hétre és az elkövetkező napokra bizony különböző fokú hőségriadókat hirdetnek a szakemberek. Mindez alaposan megvisel(het)i a szervezetünket, ha nem tartjuk be az ilyenkor legfontosabb tanácsokat.

Mivel az utóbbi napokban az általában még viszonylag elviselhető hűvösnek számító hajnalok hőmérséklete is alulról súrolta a 20 Celsius-fokot, a kora délutáni 34-35 fokról nem is beszélve, ezért nem lehet eleget hangsúlyozni a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelt. Egy átlagos, 70-80 kilós személy esetében ez legalább 2-2,5 liternyi legyen (a „súlyosabb” egyéneknél ez még több), és semmiféleképpen ne tartalmazzon cukrot, és ez ne színezett, szénsavas üdítő legyen – mert azok még inkább fokozzák a szomjúságérzetet –, sok kávét és főleg alkoholt ne fogyasszunk, sokkal inkább sima vizet, teát, kompótot. Kerüljük a zsíros, nehezen emészthető ételeket is, inkább fogyasszunk több zöldséget és gyümölcsöt.

Az is fontos, hogy a kinti munkavégzést hozzuk előre hajnali, reggeli időpontra, esetleg halasszuk estére, mivel ilyen kánikula esetén délelőtt 10 óra és délután 16 óra között semmiféleképpen nem ajánlott a nyílt napsütésben történő munkavégzés. Ha mégis a szabadban kell lennünk, mindenképpen viseljünk valamilyen fejfedőt, hogy elkerüljük a napszúrást és a hőgutát.

A napszúrás és hőguta jelei lehetnek a rosszullét, gyengeség, fejfájás, kipirosodott bőr, hőemelkedés, zavart elmeállapot. Ha ilyen tüneteket észlelünk olyan embereknél, akik ezt megelőzően huzamosabb ideig napon voltak, akkor igyekezzünk hűvös helyre vinni az illetőt, hideg vizet itatni vele, hideg vizes ruhával megtörölgetni a mellkasát, fejét, végtagjait, illetve hideg borogatást tenni a homlokára. Ha ezek az intézkedések sem járnak eredménnyel, akkor mindenképpen hívjunk egészségügyi szakembert.

Ebben az időszakban különösen figyeljünk oda a kisgyermekekre és az idősekre, közöttük is leginkább a szív- és érrendszeri betegségekkel élőkre, hiszen leginkább ők vannak kitéve az időjárás viszontagságainak. Nem árt figyelmeztetni őket, hogy ne feledkezzenek el a gyógyszereik rendszeres szedéséről.

Sokan a légkondicionáló berendezések közelét keresik ilyenkor, de ekkora forróságban ügyeljünk arra, hogy a kinti és benti hőmérséklet-különbözet ne haladja meg a 10 fokot, vagyis a kinti 35 foknál a klímát se állítsuk pl. 20 fokra, mert ebben az esetben megfázást, torokgyulladást, de akár tüdőgyulladást is előidézhetünk. Ugyanez vonatkozik a gépkocsik klímájára is, arra pedig különösen figyeljünk oda, hogy ilyen forróságban gépkocsiban még rövid időre se hagyjunk kisgyereket, állatot.

A kánikulát, tartós forróságot nem tudjuk ugyan kivédeni, de ezeknek a tanácsoknak a betartásával a minimálisra csökkenthetjük annak a veszélyét, hogy a nagy meleg áldozataivá váljunk. Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!

Sajtó alá rendezte:

Jakab Lajos
badalói és halábori családorvos