A kormány határozott, hogyan tanulhatják a menekült gyerekek az iskolai tananyagot

2023. augusztus 12., 10:34

A miniszteri kabinet a távoktatás új formájának bevezetéséről döntött. Így a külföldön tartózkodó diákok elsajátíthatják az iskolai tanterv ukrán komponensét. Ez a tanulás heti 6–8 órát vesz majd igénybe – jelentette be a kormány augusztus 11-i ülése után Denisz Smihal miniszterelnök, akit a DW idéz.

Az ilyen tanulók a többi tantárgyat azon országok iskoláiban tanulhatják majd, ahol jelenleg élnek. A képzés ezen részét automatikusan jóváírják nekik – hangsúlyozta Smihal.

„Jelenleg körülbelül egymillió gyermek tartózkodik Ukrajna határain túl. A mi feladatunk, hogy megőrizzük kapcsolatukat a szülőföldjükkel, és elősegítsük a hazatérésüket” – írta a kormányfő a Telegramban.

Az Ukrajnában élő és tanuló gyerekek biztonsága érdekében 2023-ban közel 1 500 óvóhely kialakítását tervezik. Összesen 5 400 ilyen objektumot kell megépíteni – közölte Smihal. Mindegyiknek meg kell felelnie a megbízhatóság, az akadálymentesség és az energiahatékonyság kritériumainak.

Jelenleg szerinte az oktatási intézmények 68 százaléka rendelkezik különféle típusú óvóhellyel. Ez 4,7 millió diák és tanár elhelyezését teszi lehetővé, de ez nem elég. „A helyi önkormányzatoknak aktívabban kellene fellépniük. A kormány még áprilisban elkülönítette a pénzt az óvóhelyekre – 1,5 milliárd hrivnyát” – hangsúlyozta Smihal.

(dw.com/Kárpátalja)