Felmérés: A lakosság 3%-a tervezi elhagyni az országot, ha nehéz lesz a tél

2023. augusztus 13., 10:34

A Rakuten Viber messengeres felmérése szerint az ukránoknak csak kis része – 3% – tervezi elhagyni Ukrajnát egy nehéz tél esetén – írja az UNIAN hírügynökség.

A felmérés kimutatta, hogy tavaly február 24. óta a válaszadók 69%-a nem változtatott tartózkodási helyén az országon belül vagy utazott külföldre; 15%-uk evakuált (8%-uk más régióba, 7% külföldre); 16%-uk elköltözött, és még nem tervezi a visszatérést (9%-uk külföldre, 7%-uk az országon belül költözött).

Arra a kérdésre, hogy terveznek-e költözni a közeljövőben, a válaszadók 86%-a nemmel válaszolt. Ezenkívül 7% hazatérést tervez, 3% nehéz tél esetén külföldre utazik, ugyanennyien országon belül változtatnak lakóhelyet. A válaszadók mindössze 1%-a tervezi, hogy elutazik idén az országból, de még nem döntött az úti célról.

Mint arról az UNIAN korábban beszámolt, a szociológusok szerint Ukrajnában nincs, aki helyreállítsa a gazdaságot, mert a lakosság száma 29 millióra zsugorodott, és csak egyharmaduk dolgozik.

Az Oroszországi Föderáció teljes körű ukrajnai inváziójának kezdete óta 8,6 millió ukrán távozott külföldre, és nem tért még vissza. Az EU Alapjogi Ügynöksége szerint csak minden harmadik ukrán menekült akar hazatérni az EU-ból – írja az UNIAN.

(unian.ua/Kárpátalja)