Felmérés: Ukrajnában a lakosság több mint 60%-a nem támogatja a távoktatást

2023. augusztus 19., 08:45 , 1172. szám

Az ukránok 63%-a nem támogatja a tanítást távoktatás formájában. Ezt igazolják az Iljko Kucseriv Demokratikus Kezdeményezések Alap által készített Minőség és biztonság között: iskolai oktatás és felvételi vizsgák háborús időkben című felmérés adatai, amelyeket az Élet (Життя), az Ukrajinszka Pravda magazinja ismertetett.

A szülők többsége attól függetlenül nem támogatja a távoktatást, hogy az iskolában van-e biztonságos és felszerelt óvóhely. Az ellenzők a nyugati régióban vannak a legtöbben: a megkérdezettek 70%-a úgy gondolja, hogy a diákoknak és a hallgatóknak vissza kellene térniük az iskolapadba. Délen az emberek valamivel nagyobb hányada tart ki az online oktatás mellett: a válaszadók 45%-a támogatja a távoktatást, 54%-a ellenzi.

A felmérés szerint az ország iskoláinak mintegy 62%-a rendelkezik biztonságos és felszerelt óvóhellyel.

„A falvakban az óvóhellyel rendelkező iskolák aránya 14%-kal magasabb, mint a nagyvárosokban, s 63%-ot tesz ki. A kisvárosokban az iskolák 70%-a van ellátva óvóhellyel, míg a nagyvárosokban csak 48%-a. A gyermeket nevelők egy része – 4% a kisvárosokban, 13% a nagyvárosokban – egyáltalán nem tájékozott az óvóhely elérhetőségéről és állapotáról abban az iskolában, ahol gyermekeik/unokáik tanulnak” – áll a tanulmányban.

Az országos felmérésben 2021 18. életévét betöltött válaszadó vett részt, akik az Ukrajna ellenőrzése alatt álló területeken élnek. A szociológusok személyesen tették fel nekik kérdéseiket 2023. július 3. és 17. között.

(ntk/life.pravda.com.ua)