Gőgös Gúnár Gedeon és barátai Kárpátalján

2023. augusztus 21., 18:17 , 1173. szám

A Kárpátaljai KultúrKaraván programjának keretében megyénkbe látogatott a Veronaki Trió, s tagjainak köszönhetően kicsik és nagyok megismerkedhettek, illetve újra találkozhattak Varga Katalin, a híres író, költő könyveinek hőseivel, köztük Gőgös Gúnár Gedeonnal és barátaival.

– A Kárpátaljai KultúrKaraván keretében a Bethlen Gábor Alap támogatásával elkezdődött egy újfajta program, a kisközösségek kulturális támogatása. Magyarországi neves előadókat kerestünk meg, és így indítottunk el egy programsorozatot, ennek vagyunk a második lépcsőjénél. Most a meghívásunkra a Veronaki együttes érkezett, akik nem teljes létszámmal, hanem egy triós változatban jöttek, s gyermek- és felnőtt programokkal készültek – avatott be a részletekbe Kudlotyák Krisztina, a programot szervező Kárpátaljai KultúrKaraván igazgatója.

Úgyszintén elmondta: Kárpátalján 3 helyszínen gyermek- és egy helyszínen felnőtt programot mutatnak be. Csütörtökön délelőtt a Nagydobronyi Magyar Házban adtak interaktív mesés, zenés előadást Gőgös Gúnár Gedeon és barátai a nagydobronyi kistérség óvodásai, kisgyermekes családjai számára, délután pedig a Császlóci Sportcsarnokban élvezhették műsorukat a Szürtei kistérség gyermekei. Végül pénteken a Beregszászi, Kaszonyi, Bégányi kistérség óvodásai és kisgyermekes családjai találkozhattak velük a jánosi Helikon Hotelben.

– A Veronaki, mondhatjuk úgy, frontembere, Tarján Veronika Varga Katalinnak az unokája, aki továbbviszi a nagymama örökségét és megzenésíti, továbbgondolja verseket, meséket. Ebből láthatunk most ízelítőt – mondta Kudlotyák Krisztina a második előadás előtt és kiemelte: Varga Katalint mindenki úgy ismeri mint gyermekírót, de vannak felnőtteknek szóló versei is, s nagyon komoly hangvételűek, ő József Attila-díjas költő. Ebből készített Veronika a társaival Gyöngyöm címmel egy örökségbemutató estet, amelyet pénteken a Helikon Hotelben élvezhet a közönség.

– A háborús helyzet miatt nagy volumenű programok megvalósítására nincs lehetőség, de hála Istennek, vannak olyan magyarországi előadók, akik ilyen körülmények között is szívesen jönnek, hogy egy kicsit lelkesítsék a helyi magyarságot, kisebb közösségeket. Erre vállalkozott a Veronaki Trió is – jegyezte meg a Kárpátaljai KultúrKaraván igazgatója.

Amikor kezdetét vette az elő­adás, Tarján Veronika a rövid bemutatkozás után arra kérte a nézőket, hogy nézzenek a szemébe, majd tegeződve egy „titkot” árult el újdonsült kis barátainak, s „raktak egy hatalmas varázstüzet”, aztán indult a fergeteges zenés, mesés előadás. Volt ugrálórekord, táncverseny, s persze madár- és erdei állathangok ismerete és utánzása. Gyerekek és felnőttek egyaránt közel egy órán át önfeledten tapsoltak, daloltak, táncoltak a művészekkel közösen.

– A Veronaki zenekarral 6 fős nagyzenekari formációban is működünk, de duóban, trióban, bármely felállásban fellépünk. Zeneileg meghatározza a dalválasztást a formáció. Most a helyzetre tekintettel úgy döntöttünk, hogy trió jön személyautós, kevés hangszeres programmal. Rengeteg dalunk van, és mindig gondolunk a közegre, hogy hová érkezünk társadalmilag, történelmileg, zenetörténelmileg. Szeretnénk valami otthonosat nyújtani, mi világzenét játszunk sokféle zenei stílusban.

Az Űzés című dal, amely kifejezetten valami rossznak az elűzéséről szól, most amilyen helyzetben vannak a gyerekek, egy tudatos választás volt. Ez egy feldolgozó folyamat, hogy muzsikával, együtténekléssel ezeket a lelki nehézségeket fel tudják dolgozni.

Az együttesünk családi zenekar, öreg, felnőtt, gyerek feláll és együtt táncol, mulat és minőségi zenét hallgat. Vannak kifejezetten kisgyerekeknek szóló dalok, de a felnőtt esti koncertre olyan repertoárt állítottunk össze, amelynek mélyebb mondanivalója van, olyan témáról szól, amit egy gyerek nem biztos, hogy bírna – mondta Tarján Veronika, miután Szula Miklós gitárossal és Mogyoró Kornél ütőhangszeressel (aki Veronika férje) befejezték az interaktív és játékos gyermekelőadást.

Roják Mária, a Szürtei kistérség kulturális és turisztikai osztályának vezetője örült, hogy ilyen színvonalas rendezvényre került sor Császlócon a sportcsarnokban.

– Sajnos olyan időszakot élünk, hogy a 2 év Covid-járvány, a második éve tartó háború miatt a gyerekek teljesen el vannak szigetelve, állandóan csak azt hallják, hogy milyen nehéz. Persze, mi is hallottunk ilyet a szülőktől, de most valóban nehéz, hiszen anno tartalmas életet éltünk, most sajnos a gyerekek szinte mindentől meg vannak fosztva.

Igyekszünk tenni azért, hogy valahogy feldobjuk az itthon maradt családok, a gyermekek életét, hogy értsék, itt vagyunk és foglalkozunk velük, odafigyelünk és bármit megtennénk, hogy megadjuk nekik a boldog gyermekkort, mert hatalmas a nyomás rajtuk. Gyakran hallom azt, hogy Kárpátalját nem bombázzák. Én itt voltam a kezdetektől, s folyamatosan azt figyeltük, mikor esik le a bomba. Most már beleszoktunk ebbe a helyzetbe, de amikor a Császlóci Óvoda bölcsődés csoportjában elalszik egy 1 éves gyermek az ágyban télen, és megszólal a sziréna, a dadusnak ki kell emelni és levinni a pincébe. Igenis érinti a háború ezeket a gyermekeket, lelkileg sérülnek! Fontos, hogy érezzék: itt van és lesz élet, s mindent megteszünk, hogy megőrizzük magyarságunkat. Hála és köszönet a KultúrKaravánnak, hogy eljöttek, s a támogatóknak, hogy tudunk ilyen közös programot szervezni – mondta Roják Mária.

A kultúrházban jelenleg is 16 belső menekült lakik, ők is ott voltak a rendezvényen, próbálnak adaptálódni. Az sem zavarta őket, hogy ez nem kétnyelvű program volt. A műsor végén az egyikük, Gyina elmondta: idős édesanyjával és lányával jött a koncertre, több mint egy éve Császlócon laknak. A Harkiv megyei Szlobozsanscsinából érkeztek, de a nyelvi akadály ellenére megérezték a hangulatot, a műsor légkörét, s élvezték, hogy kicsit kizökkenhettek a szürke hétköznapokból.

A Kárpátaljai KultúrKaraván csapata folyamatosan azon dolgozik, hogy a program folytatódjon.

– Mindenféle műfajban válogatunk a közönségnek, hiszen más-más ízlések vannak. Augusztus 23-án Lofti Begivel, Nagy Adrival, Kollányi Zsuzsival Nyárestére várunk mindenkit. Ez egy beszélgetéssel egybekötött zenélős est lesz Beregszászban. Majd szeptemberben jön Szokolay Dongó Balázs, aki egy virtuóz művész, és irodalmi esteket, rendhagyó irodalmi órákat fog tartani. Már megegyeztünk, és időpont is van: szeptember 22–23-án jön Palya Bea, mondhatjuk, hogy az életét bemutató a capella esttel, csak énekel és beszél magáról, ez hangszer nélkül egy élőhangos történet lesz. Másnap pedig workshopot fog tartani azoknak a felnőtteknek, akik az énekhangjukat keresik. Lehet jelentkezni egy háromórás foglalkozásra, hogy megtalálják vagy csiszolják a hangunkat. Számos más visszajelzés is van, de ezek időpont-egyeztetés alatt vannak – közölte a további terveket illetően Kudlotyák Krisztina, a Kárpátaljai KultúrKaraván programigazgatója.

Rehó Viktória