Potápi: „Elfogadhatatlan, ami Ukrajnában a kárpátaljai magyarsággal történik”

2023. szeptember 3., 18:29 , 1175. szám

„Elfogadhatatlan, ami Ukrajnában a kárpátaljai magyarsággal történik” ‒ jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Facebook-oldalán. Felháborodását a Munkácsi 3. Számú II. Rákóczi Ferenc Középiskola magyar vezetőjének indokolatlan menesztése, valamint a tanévnyitón a nemzeti szimbólumok használatának és a magyar nemzeti himnusz eléneklésének megtiltása idézte elő.

Az iskola vezetősége a tanévnyitón a magyar zászló kitűzését, de még nemzeti imádságunk eléneklését sem engedélyezte. Válaszként a tantestület és a szülők néma sorfalat állva egy szál nemzeti színű gyertyával, valamint Reményik Sándor Templom és iskola versével tiltakoztak az ukránosító lépés ellen.

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a közösségi médiafelületén felhívta a figyelmet a Munkácsi kistérségben folyó magyarellenes megnyilvánulásokra, majd sajnálatosnak nevezte, hogy az „önkormányzati hatáskörre” való hivatkozással ez ellen sem a megye vezetése, sem pedig az ukrán kormányzat nem lép fel. A munkácsi városvezetés cinikus intézkedéseivel próbálja ellehetetleníteni a közel 150 éves múltra visszatekintő magyar oktatási intézmény működését.

Továbbá posztjában emlékeztetett, hogy: „Magyarország 32 éve elsőként ismerte el az újonnan létrejött, független Ukrajnát, Ukrajna pedig most a jogszűkítő ukrán törvényekkel asszimilációra vagy távozásra kényszerítené az 1 100 éve a szülőföldjén élő magyarságot.”

Véleménye szerint egy, az Európai Unióba és a NATO-ba igyekvő ország esetében az ukrán önazonosság megerősítése és a háborús helyzet nem szolgálhat alapul az ukrán Alkotmányban, nemzetközi és kétoldalú szerződésekben vállalt kisebbségi jogok szűkítésére. „Határozott gyakorlati intézkedéseket várunk Kárpátalja megye vezetésétől és Zelenszkij elnöktől!” – zárta reakcióját Potápi Árpád János.

SD/FB