Harmadik alkalommal szervezett horgászversenyt a Papilio Egyesület Nagydobronyban

2023. szeptember 14., 22:07 , 1177. szám

Immár harmadik alkalommal szervezett fiatalok számára horgászversenyt a Papilio – Természet- és Környezetvédelmi Egyesület a Nagydobronyi Horgásztanyán szeptember 9-én.

A Papilio – Természet- és Környezetvédelmi Egyesület 2014-ben kezdte meg működését Kárpátalján, Nagydobrony székhellyel. Az egyesület célja egyrészt, hogy megismerjék és megismertessék Kárpátalja természeti értékeit és tradicionális néphagyományait, másrészt elméleti és gyakorlati ökológiai, környezetvédelmi kutatások tervezése, irányítása és végzése. Ezek mellett feltett céljuk, hogy a megszerzett tudással segítsék más szervezetek, természetvédelemmel, vidékfejlesztéssel, fenntartható fejlődéssel foglalkozó hazai és külföldi csoportok, intézmények, kormányzati és nem kormányzati szervezetek munkáját.

Az idén immár harmadik alkalommal megszervezett horgászverseny célja, hogy megismertessék a fiatalokat a vidékünkön található halfajtákkal és vízi élőlényekkel, illetve azzal, hogy a nagydobronyi mesterséges tó halfajainak populációja miben különbözik a vadvizekben, állóvízben vagy éppen folyami vízben található halpopulációtól.

A szervezők a versenyre 18 éven aluliak jelentkezését várták, 14 éven aluliak pedig csak szülői felügyelettel vehettek részt a megmérettetésen. A jelentkezés ingyenes volt, azonban regisztrációhoz kötött, és maximum 30 versenyzőt fogadtak.

A verseny napján a résztvevőket dr. Kovács Attila, a Nagydobronyi Líceum biológiatanára, az egyesület munkatársa köszöntötte. „Vizeink élővilágának megismerése kulcsfontosságú számunkra, valamint a felnövekvő generáció számára egyaránt, ez a verseny ezt a célt szolgálja” – hangsúlyozta dr. Kovács Attila. A folyami, illetve állóvizekben más-más típusú halfajták találhatók. Az egyesület munkatársai a versennyel erre a különbözőségre szerették volna felhívni a versenyzők és a résztvevők figyelmét.

A Nagydobronyi Horgásztanyán jelenleg kizárólag mesterségesen betelepített halfajtákkal találkozhatunk, mint amilyen a ponty, a sügér, a keszeg és az amur. Ezek a halak a horgásztanyán található hidroszféra domináns fajai.

A szervezők érdekes, ismeretterjesztő programokkal várták a verseny résztvevőit és az érdeklődőket egyaránt.

A fiatalok között volt, aki először vett részt a vetélkedőn, de akadt olyan is, aki visszatérő vendége a horgászversenynek.

A versenyzők egy feeder és egy spiccbottal próbálhattak szerencsét. A verseny végeztével pedig hagyományos halászlé volt a jutalma minden versenyzőnek.

Minden verseny elmaradhatatlan része a győztesek kiválasztása és a díjazás. A szervezők az első három helyezésen túl hagyományosan egy különdíjjal, a „Big Fish” nevű, vagyis a legnagyobb kifogott halért járó díjjal is készültek.

Az egyesület munkatársai egy tanösvényt is kialakított a Nagydobronyi Horgásztanya területén. Ehhez hozzátartoznak azok a kétnyelvű ismeretterjesztő táblák is, amelyek arról informálják az oda látogatókat, hogy milyen növény- és állatvilággal találkozhatnak a környezetükben.         

TV21 Ungvár/K. K