Módosították a kisebbségi törvényt

2023. szeptember 22., 11:08 , 1178. szám

A Legfelső Tanács szeptember 21-én elfogadta második olvasatban a nemzeti kisebbségekről szóló törvényt módosító indítványt – közölte a Jevropejszka Pravda (JP) Irina Herascsenkóra, az Európai Szolidaritás párt parlamenti képviselőjére hivatkozva.

Összesen 318 népképviselő támogatta a törvényjavaslatot (»Закон про внесення змін до Закону України „Про національні меншини (спільноти) України” щодо деяких питань реалізації прав і свобод осіб, які належать до національних меншин (спільнот) України«) – írta Telegram-csatornáján Herascsenko.

Az elfogadott jogszabály rendelkezései részben figyelembe veszik a Velencei Bizottság ajánlásait, amely bírálta a dokumentum korábbi változatát. Ugyanakkor nem lehet minden ajánlást végrehajtani, mivel ezek egy része korlátozza az ukrán nyelv jogait – írta a portál.

A JP felidézi, hogy júniusban a Velencei Bizottság „kritikus véleményt hozott nyilvánosságra” Ukrajna törvényéről A nemzeti kisebbségekről (közösségekről). A portál szerint az ajánlások többsége a nemzeti kisebbségeknek a törvény 10. cikkelyében foglalt nyelvhasználati jogaira vonatkozik. A Velencei Bizottság többek között arra szólított fel, hogy terjesszék ki minden emberre a kisebbségi nyelvű rendezvények lebonyolításának jogát, és szüntessék meg az ukrán fordítás biztosításának kötelezettségét, „vagy legalábbis vizsgálják felül az arányosság elvének tükrében” – emlékeztet a JP.

 (szcs/eurointegration.com.ua)