Haluscsenko szerint nem tervezik az áramdíj emelését

2023. szeptember 26., 08:11

Az ukrán hatóságoknál egyelőre „nem is kerül szóba” az áramdíj emelésének lehetősége – közölte Herman Haluscsenko energiaügyi miniszter, akit a Szabadság Rádió idéz a miniszteri kabinet sajtószolgálata nyomán.

A tárcavezető emlékeztetett, hogy Ukrajnában 2023 decemberének végéig van érvényben az árampiacon az a speciális kötelezettség, amely előírja a lakosság ellátását megfizethető elektromos energiával.

„És mi meg fogjuk hosszabbítani a fűtési szezon végéig a speciális kötelezettségről szóló rendelet hatályát. Ezért a tarifák emelésének kérdése nem is kerül szóba” – fogalmazott Haluscsenko.

Elmondta, hogy „Ukrajna energiarendszere teljesen készen áll az őszre és a télre az erőforrás-ellátás, a generálás és az átviteli rendszer tekintetében”.

„Az egyetlen tényező, amely befolyásolhatja az áramkimaradásokat, az ellenséges támadások. Minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy az ilyen kimaradások, ha a támadások következtében előállnak, rövidek legyenek. Erre már rengeteg megoldás lett kidolgozva, amelyeket tavaly télen is teszteltünk, most pedig úgy módosítottunk, hogy a fogyasztókat minél több árammal lássuk el” – tette hozzá a miniszter.

Jelenleg Ukrajnában az áramdíj 2,64 hr kilowattóránként, fogyasztástól függetlenül.

(radiosvoboda.org/Kárpátalja)