NBU: Tovább lassul az infláció

2023. szeptember 26., 16:52 , 1177. szám

Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) előrejelzése szerint Ukrajnában lassulni fog az infláció. Azonban nem olyan gyorsan, mint az elmúlt hónapokban – jelentette ki sajtótájékoztatóján Andrij Pisnij, az NBU elnöke, akit az RBK–Ukrajina idéz.

„Az infláció általános csökkenő tendenciája folytatódik, de a gyors lassulás lehetősége szinte teljesen kimerült” – fogalmazott.

Elmondása szerint augusztusban 8,6%-ra lassult az éves infláció. Az árak dinamikája jobbnak bizonyult az NBU által vártnál, elsősorban az élelmiszer-kínálat növekedése miatt. Így a jó termés hozzájárult a gabonafélék, a liszt, a zöldségek és néhány gyümölcs árának csökkenéséhez.

„Egyrészt a jobb termés korlátozza az árnövekedést a következő hónapokban is. Megmarad a tarifák rögzítésének hatása is bizonyos lakás- és kommunális szolgáltatások esetében. Az NBU továbbra is biztosítani fogja a devizapiac stabilitását, hogy kordában tartsa az árfolyammal és inflációval kapcsolatos várakozásokat. Mindez hozzájárul az infláció további csökkenéséhez” – jelezte az NBU vezetője.

Másrészt továbbra is jelentős marad az üzleti költségekre nehezedő nyomás mind a háborús veszteségek, mind a magasabb áram- és üzemanyagárak miatt. „Ez a tényező visszatarthatja az infláció lassulását” – tette hozzá Pisnij.

Az RBK–Ukrajina emlékeztet, hogy Ukrajnában már második hónapja csökkennek a fogyasztói árak. 2023 augusztusában júliushoz képest 1,4%-kal estek az árak. Az éves infláció (tavaly augusztushoz viszonyítva) 8,6%-ra mérséklődött. Ez a minimális érték 2021 áprilisa óta. 2022-ben az infláció 26,6% volt.

Az infláció csökkenése miatt az NBU úgy döntött, hogy 2023. szeptember 15-től évi 22,0%-ról 20,0%-ra csökkenti az alapkamatot.

(zzz/rbc.ua)