Zelenszkij elnök felszólalt az ENSZ-ben

2023. szeptember 26., 14:32 , 1178. szám

Volodimir Zelenszkij elnök múlt héten New Yorkban részt vett az ENSZ Közgyűlésének 78. ülésszakán. Az ukrán államfő ezután Washingtonban találkozott az Egyesült Államok Kongresszusának tagjaival és megbeszélést folytatott Joe Biden amerikai elnökkel, majd Kanadába látogatott.

Az elnök beszéde

Az ENSZ Közgyűlésén múlt héten diplomáciai nagyüzem volt, ilyenkor szólalnak fel a világ országainak kormány-, illetve államfői. Volodimir Zelenszkij beszéde szeptember 19-én hangzott el.

„A jelenlegi Ukrajna elleni háború célja, hogy országunkat, népünket, életünket, erőforrásainkat a szabályokon alapuló nemzetközi rend elleni fegyverré alakítsa” – fogalmazott Zelenszkij a BBC News Ukrajina beszámolója szerint.

Az ukrán elnök egyebek mellett kijelentette, Oroszországnak nincs joga az atomfegyverhez. Zelenszkij szerint ugyanakkor jelenleg nem az atomfegyverek a legveszélyesebbek. Szerinte Oroszország sok más eszközt is fegyverré változtat, és ezeket nemcsak Ukrajna, hanem más országok ellen is beveti. Mint rámutatott, számos egyezmény korlátozza a fegyverek birtoklását és terjesztését, de nincsenek valódi korlátozások az élelem, az energia és egyebek fegyverként való felhasználására.

Volodimir Zelenszkij emlékeztetett, hogy az Oroszországi Föderáció minden évtizedben újabb háborút indít. Moldova és Grúzia területének egy része továbbra is orosz megszállás alatt van, Szíria pedig romokban hever – emlékeztetett. Az Oroszországi Föderáció szinte bekebelezte Fehéroroszországot, nyilvánvalóan fenyegeti Kazahsztánt és a balti államokat – sorolta az elnök.

Az ukrán államfő felszólította a világközösséget, hogy ne igyekezzenek háttér-megállapodásokat kötni Oroszországgal, hanem dolgozzanak együtt az ukrán békeformula megvalósításán. Hangsúlyozta, hogy a modern történelemben először van a világnak reális esélye az agresszió megfékezésére a megtámadott ország feltételeivel. Felszólította továbbá az ENSZ Közgyűlésének résztvevőit, hogy közösen készítsék elő a globális békecsúcsot.

„Míg Oroszország az utolsó háborúba taszítja a világot, Ukrajna mindent megtesz azért, hogy miután véget ér az orosz agresszió, a világon senki ne merjen megtámadni egyetlen országot sem […] A háborús bűnöket meg kell büntetni, a deportáltaknak haza kell térniük, a megszállóknak vissza kell térniük a földjükre” – szögezte le az ukrán államfő.

A háború befejezésének feltételei

Szeptember 20-án Volodimir Zelenszkij felszólalt az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésén. A Jevropejszka Pravda beszámolója szerint az elnök emlékeztetett az ukrán „békeformulára”, amelyet tavaly javasoltak alapként az Oroszország Ukrajna elleni teljes körű háborújának tisztességes befejezéséhez.

Az államfő kitért Ukrajna területi integritásának kérdésére, amely „elválaszthatatlanul kapcsolódik az állam szuverén területének a megszállóktól való megtisztításának kérdéséhez”, és megnevezte a háború végérvényes lezárásának két feltételét. Az első az összes orosz erő és zsoldos teljes kivonása Ukrajna szuverén területéről az 1991-es határok között, beleértve az orosz fekete-tengeri flottát vagy „azokat a lyukas vályúkat, amelyek a háború során maradnak belőle”. Második feltételként az elnök az egész államhatár, valamint a fekete- és azovi-tengeri kizárólagos gazdasági övezet és a Kercsi-szoros feletti teljes hatékony ellenőrzés Ukrajnához való visszatérését nevezte meg.

„Valójában csak e két pont teljesülése eredményezi az ellenségeskedés tisztességes, megbízható és teljes beszüntetését” – hangsúlyozta Zelenszkij.

Az ukrán államfő beszédében javaslatokat is előterjesztett az ENSZ reformjára, elsősorban az olyan helyzetek megelőzésére, amikor a BT állandó tagjai blokkolhatnak bármilyen döntést.

Az ukrán elnök a Fehér Házban

Volodimir Zelenszkij New York-i tartózkodása alatt számos állam- és kormányfővel folytatott kétoldalú megbeszélést, majd Washingtonba utazott, ahol találkozott az amerikai Kongresszus képviselőivel és megbeszélést folytatott Joe Biden elnökkel.

A találkozó kapcsán az Egyesült Államok újabb, 325 millió dolláros segélycsomagot jelentett be Ukrajna számára, amely többek között légvédelmi rendszereket, rakétákat, lőszereket tartalmaz. Biden elnök közölte, hogy a napokban szállítják az első Abrams harckocsikat Ukrajnába. Az NBC értesülése szerint az amerikai elnök kisebb mennyiségben ATACMS rakétákat is ígért az ukrán államfőnek.

Emellett Zelenszkij elnök szerint Ukrajna közös fegyvergyártásról állapodott meg az Egyesült Államokkal, többek közt légvédelmi rendszerek előállításáról. Hozzátette: Kijev új védelmi ökoszisztéma létrehozására készül Washingtonnal közösen, hogy fegyvereket állítson elő, és tovább erősítse a szabadság és az élet védelmét.

Szeptember 22-én Ukrajna elnöke az Egyesült Államokból Kanadába utazott, ahol találkozott az ország miniszterelnökével. Justin Trudeau új katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának, amely többek között 50 páncélozott jármű szállítását tartalmazza.

„Emellett oktatókat is küldünk az F–16-os vadászgépekhez, pilóták és technikusok képzésére, hogy az ukránok a lehető leghatékonyabban tudják használni az adományozott repülőgépeket” – tette hozzá Kanada miniszterelnöke.

(ntk/bbc.com/eurointegration.com.ua)