Nyelvi bizottság: Oroszország kisbetűvel írható

2023. szeptember 27., 11:05 , 1178. szám

A nem hivatalos szövegekben az „Oroszország”, „RF”, „Moszkva” stb. szavakat nem hiba kisbetűvel írni, döntött az illetékes nemzeti bizottság.

Nem minősül hibának a kisbetű

Az Állami Nyelvi Szabványok Nemzeti Bizottsága engedélyezte a kis kezdőbetű használatát Oroszország nevében a nem hivatalos szövegekben – jelentette a DW.

„Megengedhető nem minősíteni az ukrán nyelv normáitól való eltérésnek az »oroszországi föderáció«, »oroszország«, »moszkva«, »moszkóvia«, »moszkvai cárság«, »orosz birodalom«, »oroszországi föderáció állami dumája« stb. megnevezések kisbetűvel történő írását a nem hivatalos jellegű szövegekben” – áll szeptember 21-i közleményükben.

Tájékoztatásuk szerint a döntés meghozatalakor a bizottság figyelembe vette az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia O. Potebnij Ukrán Nyelvtudományi Intézetének álláspontját, valamint figyelembe vette a „az ukrán nép hősies küzdelmét az ukrán állam függetlenségéért”, illetve „Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettesnek, Ukrajna ideiglenesen megszállt területei reintegrációs miniszterének a közösségi oldalakon megjelent felhívását”.

A miniszter támogatja

Korábban jelentették, Verescsuk azt követően fordult nyilvánosan a Bizottsághoz, hogy vita támadt az Oktatási és Tudományos Minisztérium egyik rendelete körül.

A vitát az váltotta ki a korrespondent.net szerint, hogy az oktatási tárcánál külön rendeletet adtak ki arról, javítsák nagybetűsre az Oroszországi Föderáció nevét az ukrán gyerekek külföldi oktatásával kapcsolatos minisztériumi dokumentumban.

„Hogy mi oroszország és kik az oroszok, jól tudom a családom tapasztalataiból, a saját tapasztalataimból és katonatársaim tapasztalataiból. […] Az »rf« (Oroszországi Föderáció – a szerk.) nagybetűs helyesírása hiba, de a normatervezés követelménye. E javítás nélkül az Igazságügyi Minisztérium nem regisztrálta volna a rendeletünket, amely meghatározza a jelenleg külföldön tartózkodó ukrán iskolások oktatásának sajátosságait” – írta Liszovij a Facebookon.

A bejegyzéshez fűzött kommentárokban az Oktatási és Tudományos Minisztérium vezetőjének feltették a kérdést, vajon ellenzi-e, hogy az ukrán iskolákban a gyerekek kisbetűvel írják az agresszor ország nevét, mire Liszovij úgy válaszolt, hogy „csak támogatni tudja ezt”, például iskolai fogalmazásokban vagy földrajzórán.

Ezt követően jelentette ki Verescsuk, hogy az Állami Nyelvi Szabványok Nemzeti Bizottságának már rég hivatalosan kellett volna javasolnia a helyesírás megfelelő módosításait, és sürgette a testületet, hogy „ne vesztegessék az időt, és formalizálják azt, amit amúgy is tesz már minden ukrán”.

Oroszország Ukrajna elleni teljes körű háborújának megindulásával az ukrán politikusok, tisztviselők, állami szervek és a tömegtájékoztatási eszközök nagy része weboldalaikon és a közösségi médiában az Oroszországi Föderáció, ill. az orosz államférfiak neveit „becsmérlő alakban”, kisbetűvel írják, annak ellenére, hogy a helyesírás szerint ez hiba – emlékeztet a DW.

(zzz/dw.com/korrespondent.net)