Magyarságismereti kalandjáték

Budapesti utazás volt a fődíj

2023. szeptember 28., 15:28 , 1179. szám

Huszonkét, kárpátaljai magyar gimnáziumok és líceumok tanulóiból álló, háromfős csapat jelentkezett a Magyarország Beregszászi Konzulátusa és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézete által, 2023. szeptember 27-ére meghirdetett magyarságismereti kalandjátékra, melyre a szakképzési intézet dísztermében került sor.

A vendégeket, diákokat és kísérőtanáraikat Soós Katalin, a házigazda intézmény igazgatója köszöntötte, s elmondta, hogy iskolájukat Magyarország Beregszászi Konzulátusa kérte fel a vetélkedő megszervezésére. A szakképzési intézet tanáraiból álló kreatív csapat pedig legjobb tudása szerint úgy igyekezett azt megszervezni, hogy a nap végén minden résztvevő elégedetten és tele pozitív élménnyel mehessen haza. A vetélkedőjük célja nem a tudásfelmérés, hanem az, hogy a gyerekek a már meglévő magyarságismereti tudásuk mellé újakat szerezzenek, tanuljanak egymástól, ismerkedjenek, és közben jól érezzék magukat.

Az igazgató asszony tudósítónknak elmondta, nagyon örülnek, hogy huszonkét csapat jött el a kalandjátékra Ungvártól egészen Viskig. Kemény munka van mögötte, de ha a céljaik teljesülnek, több tudással és élményekkel mennek haza a tanulók, akkor megérte.

Gyebnár István, Magyarország Beregszászi Konzulátusának ügyvivője kezdeményezőként és támogatóként megköszönte a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézetének, hogy helyszínt biztosított és megszervezte a kárpátaljai magyar líceumok és gimnáziumok 9–11. osztályos tanulói számára meghirdetett kalandjátékot. A verseny kapcsán hangsúlyozta: „A résztvevők Magyarország és Kárpátalja kultúrtörténetével, történelmi és földrajzi nevezetességeivel, a magyar irodalom és nyelv sajátosságaival kapcsolatos ismereteiket tudják kamatoztatni. Nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy a magyarság identitása, identitástudata minél erősebb maradjon itt, Kárpátalján. Ennek a legfőbb letéteményesei a fiatalok. Ezért most a fiatalokat céloztuk meg a rendezvénnyel, az ő ismereteiknek a fejlesztése, tudásuk, felkészültségük, Magyarországgal kapcsolatos ismereteik nagyon fontos garanciája annak, hogy ők magyar emberekként éljék majd lehetőség szerint az életüket. Bárhová is kerüljenek a világban, magyarnak tartsák magukat. Ehhez óriási segítséget nyújt és hatalmas bázis a kárpátaljai magyar iskolákban folyó magyar tannyelvű oktatás. A mostani rendezvény anyagi feltételeit a konzulátus, illetve Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma biztosította, a szakmai tudást és a szervező munkát pedig az itt élő magyar pedagógusok, akiknek ezt nagyon köszönjük” – fogalmazott a beregszászi magyar külképviselet vezetője, aki elmondta, hogy a Petőfi–200 tematikus év jegyében a nagy magyar költő életművére egy, a teremben elhelyezett tablókiállítással igyekeznek felhívni a fiatalok figyelmét. A kalandjáték győztes csapatának tagjai pedig elutazhatnak majd egy budapesti, szervezett utazásra, ahol színházi programon is részt vehetnek majd, illetve megtekinthetik a magyar főváros nevezetességeit, a többiek pedig tárgyi nyereményekben részesülnek.

Csernicskó István, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora a játékos vetélkedő kapcsán kiemelte: „A vetélkedőnek több célja van. Az egyik az, hogy a gyerekek megismerjék egymást, hiszen különböző intézményekből, különböző helyekről érkeztek, és a fiatalok között a kapcsolattartás, a kapcsolatok, az ismerkedés mindig izgalmas dolog. Ha ez össze van kapcsolva valamilyen játékkal, amelynek haszna is van, amiből tanulni is lehet, az kellemes és hasznos dolog is egyszerre. A vetélkedő megszervezésével más célunk igazából nincs is, ha a gyerekek jól érzik magukat, tanulnak és közben kapcsolatokat is építenek, akkor mi már győztünk” – összegezte a főiskola rektora.

A vetélkedőn valóban a fiatalok magyar történelmi, a Kárpát-medence földrajzával, művelődéstörténetével kapcsolatos ismereteiknek vehették hasznát, de a magyar irodalomhoz kapcsolódó olvasottság, a magyar nyelv sajátosságainak ismerete és még számos, a magyarsághoz kapcsolódó műveltségi terület ismerete kellett a kérdések megválaszolásához és a játékos feladatok teljesítéséhez.

Végül a kezdeti izgalom után a résztvevők lassan feloldódtak, a kalandjáték jó hangulatban telt, összességében minden csapattag élményekkel gazdagodott. Ugyanakkor a zsűri eredményt is hirdetett a végén, első helyezett a házigazda iskola „Magyarok nyilai” csapata lett, II. helyezett a „Dobronyi paprikások” csapat a Nagydobronyi Református Líceumból, III. helyezett pedig a „Honfoglalók”, a Beregszászi Kossuth Lajos Líceum legfelkészültebb csapata.

Mi a magunk részéről minden csapatnak gratulálunk, illetve tanáraiknak is, akik felkészítették és elkísérték a fiatalokat Beregszászba.      

Badó Zsolt