Sajtóértesülés: Az EB október utolsó napján teheti közzé értékelését Ukrajna haladásáról a tagjelölti reformok terén

2023. szeptember 28., 11:50

Az Európai Bizottság (EB) valószínűleg október utolsó napján teszi közzé a jelentést, amelyben értékeli Ukrajna sikerét a tagjelölti ajánlások végrehajtásában – írja a Jevropejszka Pravda Rikard Jozwiakra, a Szabadság Rádió tudósítójára hivatkozva.

Jozwiak forrásaira hivatkozva közölte a Twittweren, hogy a legutóbbi előrejelzések szerint október 31-én teszik közzé az Európai Bizottság bővítési jelentéseit.

A portál emlékeztet, hogy június végén az Európai Bizottság szóbeli értékelést terjesztett elő Ukrajna haladásáról az EU felé vezető úton. Az EB szerint Ukrajna a tagsági tárgyalások megkezdéséhez szükséges hét feltételből kettőt maradéktalanul teljesített, a többi feltételt illetően pedig előrelépés történt.

Olha Sztefanisina miniszterelnök-helyettes utóbb kijelentette, Ukrajna októberig nem teljesíti 100%-ban az Európai Bizottságnak mind a hét kritériumát, de a csatlakozási tárgyalások mégis megkezdődnek. Szeptemberben nem zárta ki, hogy a tárgyalások technikailag 2023 után kezdődjenek meg.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)