Khridoli harcművészet Beregszászban

2023. szeptember 29., 09:27 , 1179. szám

A Vérke-parti városban egy különleges, tőlünk viszonylag távoli küzdősporttal ismerkedhetnek meg a harcművészet kedvelői. Nemrég ugyanis Zurab Golashvili, aki Grúziából származik, úgy döntött, hogy megismerteti hazájának egy ősi kulturális értékkel bíró küzdősportját a beregszászi és környékbeli fiatalokkal.

Zurab Golashvili már tizenhárom éve él vidékünkön, olyannyira megszerette a Vérke-parti várost, hogy feleségre is itt talált. A grúz származású fiatalember mindamellett, hogy megtanulta az ukrán és a magyar nyelvet is, hamar beilleszkedett a helyi kultúrába. A küzdősport által azonban nemcsak a sport szeretetére tanítja a fiatalokat, hanem egy kicsiny szeletet szeretne bemutatni a csodálatos ősi grúz kultúrából is.

– De mi is az a khridoli?

– A khridoli történelmileg egykezes bokszstílus, amely régen népszerű volt az ókori Tbilisziben, Grúziában. A khridolipárbaj egyik egyedi jellemzője az volt, hogy a kihívónak egy kézzel kellett harcolnia, míg a kihívott személynek megengedték mindkét kezének használatát. A khridoli nemcsak egy harcművészet volt, hanem a grúz kultúra fontos része is.

– Kinek ajánlja és miért? Hiszen annyiféle lehetőség van Beregszászban a küzdősportok terén!

– Először is a fiúk megtanulnak férfivá és fegyelmezetté válni. De nemcsak ezért ajánlom, hanem azért is, mert önvédelemre tanít, mindemellett megismerkednek egy másik kultúrával is.  Nem mellesleg az egészségre is nagyon jó hatással van. Azonban nemcsak fiúk, de lányok is járnak a foglalkozásainkra. Tehát bárkit szívesen látunk.

– Ön régóta jártas már ebben a küzdősportágban?

– Egészen régóta, gyermekkoromban ismerkedtem meg a khridolival. Gyerekként egy alkalommal verekedésbe keveredtem az utcán, ezt követően eldöntöttem, hogy szeretnék olyan harcművészetet tanulni, amivel megvédhetem magam, de sportolhatok is. Így jött az életembe a khridoli.

– Mikor és hol vannak a foglalkozások, és kik jelentkezhetnek?

– Beregszászban a Zakarpattya sportkomplexumban tartjuk a foglalkozásainkat minden hétfőn, szerdán és pénteken 15.30-tól. Ide várjuk szeretettel az érdeklődőket nemtől és kortól függetlenül.               

ve