DMSZU: A külföldön ideiglenes védelem alatt álló ukránok nem menekültek

2023. október 2., 13:16

Az Állami Migrációs Szolgálat (DMSZU) szerint az ukrán állampolgárok nem tekinthetők menekülteknek más országokban, és ezért nem lehetnek a hosszú távú beilleszkedésüket célzó programok a befogadó országban – írja a korrespondent.net a DMSZU értelmezésére hivatkozva.

A portál által is idézett, a DMSZU hivatalos weboldalán megjelent írás Natalija Naumenkónak, a DMSZU vezetőjének egy interjúban elhangzott, egyesek által szövegkörnyezetéből kiragadva idézett szavait értelmezi a menekült fogalmáról. A DMSZU rámutat, szinte minden Ukrajnát elhagyni kényszerült ukrán ideiglenes védelemben részesül azokban az országokban, ahol tartózkodik. Ezzel szemben a menekültstátusz védelmet jelent azzal az országgal szemben, ahonnan a személy elmenekült. Nem azért, mert kitört a háború, és biztonságos helyet keresel magadnak, ahol élhetsz, hanem azért keresel menedéket egy másik országban, mert az országod üldöz téged – mutat rá az írás.

A társadalom a menekülteket olyan jelenségnek tekinti, amely otthonukat elhagyni, és egy biztonságosabb helyen védelmet keresni kényszerülő embereket ír le. Ezzel szemben a menekült státusz nemzetközi jogi jelentése nem azonos azokkal az érzésekkel, amelyeket a menekült szó kelt – állapítja meg a DMSZU.

Emlékeztetnek, nemzetközi védelmet menekültstátusz formájában az kaphat, aki attól való félelmében, hogy üldöztetés áldozatává válik faj, vallás, állampolgárság, bizonyos társadalmi csoporthoz való tartozás, politikai nézetek miatt, országán kívül tartózkodik, és az ilyen aggályok okán nem veheti igénybe annak védelmét.

„Azok a körülmények, amelyek arra kényszerítenek valakit, hogy egy másik országban menekültstátuszért folyamodjon, tisztán egyéniek. A menekültstátuszban részesülő személy »fél az államától«, »fél az állama általi üldöztetéstől«, és semmiképpen nem térhet vissza hazájába, akár rövid időre is” – teszi hozzá a DMSZU.

„És amikor a személy nemzetközi védelmet kap menekültstátusz formájában, az állam elkezdi integrálni a társadalmába. A megadott menekültstátusz határozatlan idejű.

Az ideiglenes védelem biztosítása viszont nem jelent automatikus menekültstátuszt! Az ukránok a nemzetközi jog értelmében nem menekültek – mutatnak rá a szolgálatnál.

Szerintük az ideiglenes védelem a nemzetközi jog valamennyi normája szerint időben korlátozott. Ez az állam által nyújtott kivételes védelem a külföldiek tömeges érkezése kapcsán – Ukrajna esetében az Oroszországi Föderáció fegyveres agressziója az oka.

Az ideiglenes védelem átmeneti segítség. Természetesen bármilyen segítség lehet: pénzbeli, szociális, oktatási és egészségügyi. De semmi esetre sem hosszú távú beilleszkedés egy külföldi ország társadalmába az állampolgárság megszerzése céljából – hangsúlyozza az írás.

Ezért nem lehetnek a hosszú távú beilleszkedésüket célzó programok az átmeneti védelemben részesülők számára – mutat rá a DMSZU.

Korábban jelentették, hogy az Európai Unió meghosszabbította az ukránok ideiglenes védelmét.

(korrespondent.net/dmsu.gov.ua/Kárpátalja)