Modern számítógépes tomográfia Ungváron

2023. október 2., 08:45

A Novák Endre Kárpátaljai Megyei Klinikai Kórház modern számítógépes tomográfiai felszerelést kapott.

A készüléket az Egészségügyi Minisztérium támogatásával kapták. A CT-t már beszerelték, az egészségügyi személyzet pedig részt vesz a vele való munkához szükséges képzésen. A berendezéssel a röntgen osztály dolgozói az üzemeltetési engedély megszerzése után dolgozhatnak.

A CT, azaz komputertomográfia egy speciális röntgenvizsgálat, mely a röntgensugarakat felhasználva készít anatómiailag pontos felvételeket az emberi testről és a belső szervekről.

A komputertomográfia a vizsgálni kívánt testrészt pár milliméter nagyságú képszeletekre bontja, majd a készülék röntgensugarak kibocsátásával feltérképezi ezeket a szeleteket. Ezek a röntgensugarak áthaladnak a testen és különbözőképpen nyelődnek el az egyes szövetekben, szervekben.

Amennyiben egy szövet összetétele valamilyen kóros folyamat következtében megváltozik, változik annak sugáráteresztő, illetve sugárelnyelő képessége is, így az elváltozás láthatóvá válik a felvételen. A szöveteken áthaladó sugarakat a röntgendetektor felfogja, az így kapott jeleket pedig a számítógép képpé alakítja.

A vizsgálat segítségével láthatóvá válnak a daganatos, illetve kóros elváltozások, vérzések, belső sérülések, valamint gyulladások is.

(goloskarpat.info/VV)