Ukrajnai kisebbségekről értekeztek Krakkóban

2023. október 3., 16:30 , 1179. szám

Az Európa Tanács és az Európai Unió közös támogatásával került megszervezésre a Nemzeti kisebbségi jogok Ukrajnában nevet viselő fórum. Az eseményt szeptember 26–27-én tartották a lengyelországi Krakkóban. A fórumon részt vett Orosz Ildikó, a II. RF KMF elnöke és Bocskor Andrea EP-képviselő is.

„A kárpátaljai magyar kisebbség védelmében szólalok fel az Európa Tanács és az EU közös támogatásával szervezett fórumon, melynek témája »A nemzeti kisebbségek (közösségek) védelme Ukrajnában: a jogi keret javításától annak hatékony végrehajtásáig az Európa Tanács szabványainak megfelelően«.

A panel, amelyben szót kaptam, a nemzeti kisebbségek emberi jogainak biztosítását tárgyalja a háború idején és annak befejezését követően, továbbá az ezen jogok biztosítását garantáló szervezetek szerepét.

Fontos, hogy a kárpátaljai magyar közösséget, amely szintén kiveszi részét az ország védelméből, annak gazdasági és szociális életéből, gondoskodik és törődik a régióba a háború elől menekült emberekről, ne kezeljék másodrangú állampolgárként.

Ugyanolyan jogokat érdemelnek, mint a többségi nemzet!” – számolt be Bocskor Andrea közösségi oldalán.                     

D.K.