NMT 2024: Még több vizsgatárgy – Magyarul is lehet majd multitesztet írni

2023. október 4., 13:41 , 1179. szám

Az ukrajnai felsőoktatási intézményekbe alapképzésre jelentkezők 2024-ben ismét Nemzeti Multidiszciplináris Tesztet (Національний Мультипредметний Тест – NMT) fognak írni.

Négy tárgyból kell tesztet írni

Ez lesz immár a harmadik alkalom, hogy NMT, azaz számítógépes online teszt vár a felvételizőkre, de nincs mit tenni, hiszen tart a háború, ilyenkor pedig lehetetlen lebonyolítani a megszokott külső független értékelést (ZNO) – mutat rá összeállításában a TSZN.

Az NMT eredményei nem fognak beszámítani az Állami Összegző Attesztációba (DPA). Jelen helyzet szerint úgy tűnik, hogy maga a DPA is elmarad a kilencedikesek és a tizenegyedikesek, vagyis az általános középfokú oktatási intézmények kibocsátó osztályainak tanulói számára.

Az NMT résztvevői az idei három helyett jövőre négy tárgyból fognak tesztet írni: három kötelezőből és egy választhatóból. A kötelező tárgyak köre Ukrajna történetével gyarapszik. Tetyana Vakulenko, az Ukrán Oktatásminőség-értékelési Központ (UCOJaO) igazgatója ezzel kapcsolatban az Ukrajinszka Pravda magazinjának, az Életnek (Життя) nyilatkozva emlékeztetett, „tavaly nagyon nagy volt a társadalmi igény az értékelésre Ukrajna történetéből, hiszen Ukrajna történelme a meghatározó tárgyak egyike az ukrán állampolgárrá válás és nemzetünk fejlődése szempontjából”. Újságírói kérdésre válaszolva az intézményvezető jelezte, arra nincs lehetőség, hogy a jelentkező csak a három kötelező tárgyból írjon tesztet, vagyis mind a négy tárgy feladatait meg kell oldani.

Kötelező és választható tárgyak

Abban nincs változás, hogy az NMT-nek két időszaka lesz: a fő és a kiegészítő. Azok az ukrán végzős iskolások is megírhatják majd az NMT-t, akik külföldön tartózkodnak. Ugyanakkor nem kötelező NMT-t írniuk az ideiglenesen megszállt területekről származó végzősöknek és azoknak sem, akik a harci cselekmények által érintett régiókból valók. Ők elbeszélgetés alapján felvételizhetnek a felsőoktatási intézményekbe.

A 2024-es Nemzeti Multi­diszciplináris Teszt kötelező tantárgyainak listáján Ukrajna történelme mellett az ukrán nyelv és a matematika szerepel.

A választható tárgyak: ukrán irodalom; idegen nyelv (angol, német, francia, spanyol); biológia; fizika; kémia; földrajz.

Mi változik a lebonyolításban?

Mint Tetyana Vakulenko elmondta, az NMT-re való regisztráció korábban kezdődik, a tesztírásra pedig 2024 májusában kerül sor. Minderre azért van szükség, mert a teszt hosszabb lett, így lehetetlen lesz napi két műszakot biztosítani a megírására.

Az NMT résztvevői egy napon írják meg a tesztet minden tárgyból, a következőképpen: két óra tesztírás, majd 20 perc szünet és további két óra teszt­írás. Lényeges szabály, hogy a tesztírók a szünetet követően már nem térhetnek vissza annak a két tárgynak a kérdéseihez, amelyeken a szünet előtt dolgoztak, nem módosíthatják az azokra adott válaszaikat. Ez is egyike azon intézkedéseknek, amelyekkel a szervezők a csalás, a puskázás lehetőségét igyekeznek majd korlátozni.

Ami a vizsgatárgyakat illeti, kiemelik, hogy jövőre sem lesz komplex ukránnyelv- és irodalomvizsga az NMT-n, ugyanakkor ezúttal mindkét tárgyból lehet majd vizsgázni: a nyelv kötelező lesz, az irodalom pedig választható. Az Ukrajna története teszt ugyanakkor csak a XVI. és XXI. század közötti időszakra vonatkozó kérdéseket tartalmaz majd.

Vakulenko jelezte azt is, hogy „biztosítani tervezzük a tesztek fordítását Ukrajna történetéből, matematikából, biológiából, kémiából, földrajzból és fizikából azoknak a jelentkezőknek, akik a nemzeti kisebbségek nyelvén szereztek általános középfokú végzettséget, többek között magyarul, lengyelül, románul, krími tatár nyelven”.

(pszv/tsn.ua/life.pravda.com.ua)