Terepbejárás az épülő hulladékfeldolgozó üzem területén

December 15-re tervezik a szalagátvágást

2023. október 7., 08:12 , 1180. szám

Szakács Áron, a HUSKROUA ENI Határon Átnyúló Együttműködési Program Közös Technikai Titkárságának igazgatója és Roman Szaraj, a Kárpátaljai Megyei Tanács új elnöke közösen tekintették meg a Makkosjánosi határában, európai uniós és részben magyar állami forrásból épülő szemétfeldolgozó üzem területén folyó munkálatokat. A terepbejáráson jelen volt több megyei képviselő, közöttük Barta József, a KMKSZ alelnöke, valamint Rezes Károly, a Beregszászi Járási Tanács elnöke, Babják Zoltán, a Beregszászi kistérség polgármestere és Szabóné Cap Andrea, a Tisza Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás igazgatója, munkatársaik, valamint a kivitelezők képviselői.

Roman Szaraj, aki a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökeként egyben az EU-s fejlesztési támogatásra pályázó Tisza ETT társelnökévé is vált, egyelőre csak ismerkedett Kárpátalja jelenleg legnagyobb költségű beruházásával.

Szakács Áron a helyszínen nyilatkozott a sajtónak. „Megbizonyosodtunk arról, hogy a terveknek megfelelően halad a beruházás. Azokat a minimális nehézségeket, amelyeket azonosítottunk, a következő három hónap folyamán igyekszünk felszámolni és megoldani annak érdekében, hogy január elsejétől tökéletesen működőképes legyen ez a beruházás, amely 200 ezer ember által termelt kommunális hulladék feldolgozását oldja majd meg itt, Beregszász térségében” – mondta el a beruházást nagyobb részben finanszírozó európai uniós program közös titkárságának igazgatója, aki a két hete megjelent új pályázati kiírásukra is felhívta a figyelmet: „A pályázat benyújtásánál alapvető elvárás, hogy legyen egy ukrán partner Kárpátaljáról, Ivano-Frankivszk vagy Csernyivci megyékből, illetve a szomszédos európai uniós tagállamok valamelyikéből a másik partner. Hasonló kedvezményezettek közös projekteket nyújthatnak be. A teljes pályázati keret 50 millió euró, ami rendelkezésre áll egészen december 20-ig, kis léptékű beruházási projektek, illetve soft jellegű tevékenységek esetében. Amennyiben nagyobb beruházási pályázatot kívánnak megvalósítani a potenciális kedvezményezettek, akkor március 14-ig van lehetőség pályázatokat beadni. Ezeknek a köre nagyon hasonló a jelenlegi konstrukcióhoz; a zöldítés, az energetikai hasznosítás, a kulturális együttműködés területén, illetve a veszélyhelyzetekre való felkészülés keretében lehet közös együttműködési projektekre pályázni” – foglalta össze Szakács Áron.

Szabóné Cap Andrea, a Tisza ETT igazgatója az épülő hulladékfeldolgozó üzem területén tapasztaltak kapcsán kiemelte: „Azt látom most a helyszíni ellenőrzés során, hogy jó ütemben, a tervek szerint haladunk. Azt gondolom, hogy így is fog menni tovább, a munkások dolgoznak, minden felszerelés és alapanyag biztosítva van.”

Szakács Áron kárpátaljai látogatása során megtekintette a szintén európai uniós forrásokból Tekeháza és Tiszahetény között 9,5 kilométeren megmagasított védőgátat is, amely a Tisza árvizétől védi majd a gát menti településeket. Elmondta: „3,5 millió euró volt a teljes költsége a gátépítési projektnek, ami ahhoz képest, hogy milyen hatása van a környező települések biztonságára, szerintem nem is olyan jelentős. A megerősített gát mellett minden olyan víziközmű és infrastrukturális elem is elkészült, ami szükséges ahhoz, hogy ezt hosszú távon működtetni tudjuk.”

dózsa