Aszalás házilag

2023. október 10., 16:56 , 1179. szám

Előző írásunkban (lásd a Kárpátalja 1177. számát!) a szilva aszalásával ismerkedhettünk meg, az alábbiakban az alma, a körte és a barack aszalásához adunk néhány tanácsot.

Mint tudjuk, az aszalt élelmiszerek egészségesek, semmilyen tartósítószer nem kell az elkészítésükhöz. Szakszerűen tárolva hosszú ideig elállnak, ráadásul nincs további tárolási költségünk sem – pl. energiafogyasztás –, mint a fagyasztásnál.

A zöldségek, gyümölcsök, fűszernövények aszalva megőrzik aromájukat, színüket és tápértéküket is. Fogyaszthatjuk az aszalványokat nassolnivalóként, főtt ételben, süteményben, és kompótot is készíthetünk belőlük.

Aszalni nemcsak a klasszikus gyümölcsöket lehet, a zöldségek egy része is jól tartósítható így, dehidratált formában. Felhasználás előtt vízbe áztatva újra felveszik régi alakjukat, állagukat. Aszalással akár kész leveskeverékeket is tehetünk el gyökérzöldségekből (sárgarépa, retek, petrezselyem, pasztinák). Ritkaság, de jó levesbetét készülhet aszalt tökből vagy paprikából is.

Gyümölcsök: szilva, körte, alma, barack, cseresznye, meggy, ribizli, eper stb.

Zöldségek, fűszernövények: aszalhatunk petrezselyemzöldet, zellert, kaprot, tárkonyt, zsályát, borsmentát, citromfüvet, bazsalikomot, rozmaringot, kakukkfüvet, majoránnát, cukkinit, zöldbabot, zöldborsót, sárgarépát, paprikát, paradicsomot, hagymát, padlizsánt stb.

Természetesen nagyon finom aszalvány készül a termesztett és a gyűjtött gombákból is.

Aszalni lehet napon, sütőben, aszalógépben. Lényeges, hogy a vízelvonási folyamat lassan menjen végbe, különben nem lesz tartós a termék. Ha túl magas a szárítási hőmérséklet, akkor a gyümölcs vagy zöldség belsejében reked annak nedvességtartalma. A külső rész megkeményedik, kiszárad, és ezt a víztartalmat a későbbiekben sem engedi kijutni. Így hamar romlásnak indul a termék. Ezért már az előkészítő aprításkor lényeges, hogy az aszalandó növényi rész ne legyen 2-3 centiméternél vastagabb.

 

Alapszabály

Friss és egészséges alapanyagot használjunk!

Az apróbb gyümölcsöket egyben, a nagyobbakat felvágva aszaljuk, a forma mindegy, a lényeg, hogy egyenlő méretű darabokra szeleteljük (hogy egyenletesen száradjanak).

A nyersanyagot egy rétegben terítsük szét az aszalótálcán!

Akkor kész az aszalvány, ha összenyomva nem enged egy csepp levet sem, de még rugalmas, hajlítható.

A végén ajánlatos az aszalványt legalább egy (még jobb, ha több) napon át utószárítani szobahőmérsékleten (tiszta konyharuhán, abroszon szétterítve), s csak aztán eltenni.

 

Miért egészséges az aszalvány?

Az aszalt alma a benne lévő pektinnek köszönhetően tisztítja a májat és a bélrendszert, emeli a vércukorszintet, regenerálja a bőrünket.

Az aszalt barack lassítja az öregedési folyamatot (béta-karotinja miatt), megelőzi a daganatos megbetegedések kialakulását, mérsékli a magas vérnyomást.

Az aszalt szilva serkenti az agyműködést. A legjobb vértisztító és emésztést serkentő aszalvány, továbbá jó szívritmus szabályozó, mivel rengeteg vasat tartalmaz.

 

Alma és körte aszalása

Almát és körtét viszonylag könnyű aszalni, gyorsan szárad, és nagyon finom mindkettő. Meghámozhatjuk, de hámozás nélkül is lehet.

Előkészítés

Alaposan mossuk és szárítsuk meg a gyümölcsöket, és a magházakat vágjuk ki! Vágjuk vékony, 3-4 mm-es szeletekre! A szeleteket kb. 10 percre tegyük citromos vízbe, majd szedjük ki papírtörlőre! Terítsük szét a szeleteket egy nagyobb aszalótálcán vagy tepsin! Érdemes aszalógépet használni, de a sütőt a legalacsonyabb fokozatra (50–60 °C) állítva is aszalhatunk, kb. 1,5 órán át, majd száraz, naptól védett, árnyékos helyen szárítsuk még akár két napig az aszalványokat. Csakis a jó alaposan szárított gyümölcs áll el hosszú időn keresztül. Tároljuk jól záródó üvegben!

 

Barackaszalás

Húsos, érett barackot válasszunk aszaláshoz, erre alkalmas fajta pl. a kajszi.

Mossuk meg a barackokat, majd magozzuk ki, áztassuk néhány percig citromsavas vagy borkősavas vízben, így kevésbé barnul bár akkor sem lesz olyan üde sárga színe, mint a boltban kapható – ki tudja, mivel kezelt – aszaléknak. Viszont a saját készítésűnek az íze utánozhatatlan.

Nagyobb szemű barack esetén érdemes további kisebb darabokra vágnunk a gyümölcsöt, így hamarabb elkészül az aszalvány. Van, aki lehúzza a héját, de nem szükséges.

Fektessük a gyümölcsöket az aszalógépbe egymástól kis távolságokra, hogy a levegő szabadon járjon közöttük. Sütőben 60–70 °C-on aszaljunk.

A leggondosabb odafigyelés mellett is előfordulhat, hogy elsőre nem sikerül az aszalás. Ki kell ismerni a saját lehetőségeinket, a sütőnket. Ezenkívül a gyümölcsök, zöldségek nedvességtartalma is változó. Gyakorlat kell hozzá, hogy felismerjük, mikor lehet már késznek tekinteni és elrakni az aszalványt.

Nadimova Erzsébet,
a „Pro Agricultura Carpatika”
Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza