A szakszervezetek magasabb minimálbért szeretnének

2023. október 13., 11:50 , 1180. szám

Az Ukrán Szakszervezetek Szövetsége ragaszkodik ahhoz, hogy Ukrajnában a tényleges létminimum szintjére emeljék a 2024-es minimálbért, figyelembe véve az infláció előre jelzett szintjét – derül ki közleményükből, amelyet a dengi.ua idéz.

A szakszervezetek előzetes számításai szerint 2024-ben a létminimum 9 257 hr lesz. Eközben az állami költségvetés tervezete szerint a minimálbért a jövő évre 8 ezer hrivnyában szándékoznak megállapítani.

„Ukrajna törvényének Ukrajna 2024-es állami költségvetéséről szóló tervezete ismét a fő állami szociális normák és garanciák alulbecsült összegeit irányozza elő” – áll közleményükben.

A munkából származó jövedelem növelése és a lakosság fizetőképességének megőrzése érdekében a szakszervezetek ragaszkodnak a következőkhöz:

– a 2024. évi minimálbér összegét emeljék a munkaképes személyek tényleges létminimumának szintjére, figyelembe véve az infláció előre jelzett szintjét (az előzetes számítások szerint 9 257 hr);

– a munkavállalóknak az egységes tarifaháló szerinti alapilletményét állapítsák meg a munkaképes személyek tényleges létminimumának szintjén;

– biztosítsák a lakosság pénzbeli jövedelmeinek teljes körű indexálását A lakosság pénzbeli jövedelmének indexálásáról szóló törvény által meghatározott mértékben;

– teremtsék meg a feltételeket a megfelelő munkakörülményeket biztosító munkahelyek megőrzéséhez és létrehozásához az iparban, többek közt a csúcstechnológiát képviselő iparágakban.

„A minimálbérnek a szakszervezetek által javasolt szinten történő megállapítása biztosítaná Ukrajnának az európai munkaügyi szabványokhoz való közeledését, többek között a (EU) 2022/2041-es irányelv az Európai Unióban alkalmazandó megfelelő minimálbérekről végrehajtásához, amely javasolja, hogy az átlagbér legalább 50%-ában állapítsák meg. Ez (az átlagbér – a szerk.) Ukrajnában 2024-ben meghaladja a 21 000 hr-t” – áll a szakszervezeti közleményben.

Korábban jelentették, hogy 2024-ben Ukrajnában a minimálbért két lépésben 8 000 hrivnyára tervezik emelni.

(hk/dengi.ua)