Tarolt a TV21 Ungvár csapata a Kós Károly Televíziós Filmszemlén

2023. október 17., 11:52 , 1181. szám

Több díjat is nyert a TV21 Ungvár csapata az idei Kós Károly Televíziós Filmszemlén. A díjátadónak a szerbiai Palics (Палић/Palić) adott otthont október 11-én.

A televízió munkatársainak feladata nem csupán az, hogy objektíven, érthetően és a lehető legpontosabban informálják a nézőket a nagyvilág történéseiről és a környezetükben zajló eseményekről, hanem az is, hogy bemutassanak egy-egy közösséget, személyt, települést, mindezt nem mindig a megszokott híradós keretek között. Az ilyen kreatív munkák bemutatásának egyik legjobb platformja a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. Kós Károly Testülete által a magyar közmédiának dolgozó külhoni médiaműhelyek számára minden évben kiírt filmszemle.

Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár elmondása szerint Kós Károly szellemisége áthatja a bemutatásra került kisfilmeket. „Gratulálok az alkotóknak és a díjazottaknak is. Rendkívüli öröm látni azt, hogy a Kárpátalján, Erdélyben, Felvidéken, Vajdaságban vagy Magyarországon élő magyarok együtt tudnak örülni egymás sike­reinek” – az államtitkár. Elmondása szerint ez annak köszönhető, hogy a magyar kormánynak a Kárpát-medencében a média területén is közösen egy olyan egységes rendszert sikerült létrehoznia, hogy ha történik valami Palicson, Beregszászban, Kolozsváron, Pozsonyban, Budapesten vagy Bonyhádon, az a következő pillanatban olvashatóvá, láthatóvá és hallhatóvá válik nemcsak az egész Kárpát-medencében, hanem a diaszpórában is.

A meghirdetett versenyre idén 59 alkotást neveztek be 5 különböző kategóriában: riport és tudósítás, portré és kisfilm, önálló dokumentumfilm, önálló ismeretterjesztő film és fikciós alkotás. Minden kategóriában három dobogós és egy külön­díjat osztottak ki.

A TV21 Ungvár munkatársai nem először mérettetik meg magukat a szemlén. A Debreceni Kamilla szerkesztő-riporter és Balla Béla operatőr-vágó alkotta páros az előző években is jól szerepelt. Idén a portré kategóriában a második helyezést érték el a Várady Enikőről szóló, Az élet él című alkotással.

„Amikor mostanában egy kárpátaljai médiában dolgozó bármilyen díjat kap, az nemcsak az egyéni munkát dicséri, hanem az egész kárpátaljai sajtót is elismeri” – mondta Debreceni Kamilla, a TV21 Ungvár riportere. Véleménye szerint a kárpátaljai tudósítóknak és újságíróknak nincs könnyű dolguk, hogy objektívan tájékoztassák az Ukrajnában élő embereket. „Sajnálatos módon most nem lehet itt Balla Béla kollégám, akinek a zseniális felvételei nélkül nem nyertünk volna, valamint szeretném kifejezni hálámat Várady Enikőnek, hisz az ő gondolatain keresztül a nézők is nagyobb rálátást kaptak a jelenlegi helyzetre Kárpátalján” – zárta gondolatait Debreceni Kamilla.

Riport, tudósítás kategóriában második lett K. Debreceni Mihály és Vass Tamás A munkácsi turul meggyalázása című összeállítása. Rövidfilm, portré kategóriában pedig különdíjban részesült K. Debreceni Mihály és Bereczky Tamás az Akácfa a sziklában című alkotása, amely Pál István Szalonna gondolatait mutatja be a kárpátaljai magyarságról.

K. Debreceni Mihály így vélekedett: „Óriási megtiszteltetés, hogy a filmjeink ott lehettek Palicson és díjat is kaptak. Nem kis dolog az, amikor Kárpátaljáról 3 film is beérkezik egy filmfesztiválra, és mind a 3 film elismerésben részesül.” A kárpátaljai tudósító úgy gondolja, hogy ez egy hatalmas elismerés azon munkatársak számára, akik jelen pillanatban talán a legnehezebb körülmények között tájékoztatják a Kárpát-medencei magyar közösséget itthonról, Kárpátaljáról.

Gratulálunk a nívós elismerésekhez és további kitartást kívánunk mindannyiuknak!

Simon Dávid