Smihal lassuló inflációt és gazdasági növekedést jósol

2023. október 19., 11:50 , 1181. szám

A fogyasztói árak növekedési üteme Ukrajnában 2023-ban 8-9 százalékra lassul a tavalyi 26,6 százalékos infláció után. A GDP a 2022-es 29,1%-os visszaesést követően várhatóan több mint 3%-kal nő – közölte Denisz Smihal miniszterelnök a Kijevi Nemzetközi Gazdasági Fórum megnyitóján, amelyről a korrespondent.net számolt be.

„Tavaly csaknem 30 százalékot esett a gazdaság, a GDP közel 30 százalékát veszítettük el, elveszítettük az import 35 százalékát, az infláció 26 százalék volt, a termelés (az ipari – a szerk.) közel 37 százalékot esett, a költségvetési hiány csaknem 20%-ot tett ki – sorolta az adatokat Smihal.

Elmondása szerint 2023-ban sikerült kézben tartani a helyzetet.

„Az inflációnk 8 és 9% közötti, az év végén meglátjuk, de meg­győződésem, hogy nem lesz magasabb” – tette hozzá a miniszterelnök.

Smihal arról is beszámolt, hogy a nemzetközi tartalékok történelmi rekordnak számító 40 milliárd dollárt tesznek ki, a költségvetési hiány továbbra is 20 százalékos, de azt nemzetközi segélyekkel kompenzálják. Ezzel kapcsolatban jelezte, míg 2022-ben Ukrajna 32 milliárd dollárnyi támogatást és kedvezményes hitelt kapott, addig idén ez 42 milliárd dollár közvetlen költségvetési finanszírozást fog kitenni, nem számítva a katonai támogatást és a humanitárius segítséget.

„Abból indulunk ki, hogy idén 3%-os vagy annál nagyobb GDP-növekedést fogunk elérni” – mondta.

A korrespondent.net emlékeztet, hogy a Nemzetközi Valutaalap az ukrán gazdaság idei növekedési ütemére vonatkozó áprilisi előrejelzését 3 százalékos visszaesésről 2 százalékos növekedésre javította.

(pszv/korrespondent.net)