Pénzügyminisztérium: Ukrajna egyre nehezebben jut pénzhez a partnerektől

2023. október 20., 16:51 , 1181. szám

Ukrajna egyre nehezebben kap pénzügyi támogatást, mivel a kulcsfontosságú donorországok tisztviselőinek figyelme a közelgő választásokra terelődik, a geopolitikai feszültség pedig fokozódik – jelentette ki október 14-én a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank marrakeshi találkozójának apropóján Szerhij Marcsenko ukrán pénzügyminiszter, akit a korrespondent.net idéz a Reuters nyomán.

„Nagy fáradtságot látok, látom partnereink nagy gyengeségét, szívesen elfelejtenék a háborút, de a háború még tart, teljes körű” – hangsúlyozta a tárcavezető.

Ukrajna „kétszer annyi erőfeszítést tesz, hogy meggyőzze partnereit, támogassanak minket, mint a legutóbbi éves találkozón” – tette hozzá a tisztviselő.

Szerinte a „geopolitikai változások és a különböző országok belpolitikai kontextusa” csökkentik a kormányok vágyát, hogy támogassák Ukrajnát, eszükbe jutnak a jövőre esedékes választások az Egyesült Államokban és az Európai Unióban.

„Már van néhány vállalásunk, például 5,4 milliárd dollár az IMF-program keretében, várjuk Japán és Nagy-Britannia kötelezettségvállalásait, és természetesen számítunk fő partnereinkre és szövetségeseinkre: az Egyesült Államokra és az Európai Unióra” – foglalta össze a helyzetet Marcsenko.

Korábban a Pénzügyminisztérium bejelentette, hogy Ukrajna szeptemberben csaknem hárommilliárd dollár támogatást és kedvezményes finanszírozást vont be a nemzetközi partnerektől.

 (szcs/korrespondent.net)