Együttműködési megállapodást kötött a debreceni állatkert és a kárpátaljai Papilio ‒ Természet- és Környezetvédelmi Egyesület

2023. október 22., 08:48

Együttműködési megállapodást kötött a debreceni állatkert (Zoo Debrecen) a kárpátaljai Papilio Természet- és Környezetvédelmi Egyesülettel, a dokumentumot a Hajdú-Bihar vármegyei központban írták alá október 19-én.

Az alkalmon Nagy Gergely Sándor, a debreceni állatkert vezetője kiemelte: a Papilio ismeretterjesztő tevékenységét segítve helyszínt biztosítanak majd a kárpátaljai középfokú és felsőoktatásban részt vevők képzéséhez és ismeretszerzéséhez, valamint zoopedagógiai foglalkozásokon, élménynapokon mutatja be a Kárpát-medence élővilágát és a veszélyeztetett állatfajok megőrzéséért folyó munkát a határon túli diákoknak.

Mindemellett az állatkert hozzájárul majd az egyesület állattani gyűjteményének bővítéséhez, illetve a kárpátaljai régió biodiverzitását – különösképpen a rovarvilág sokszínűségét – feltérképezni hivatott kutatótevékenységhez.

„Az ország első vidéki állat- és növénykertje 65 éve szolgálja a környezeti és természeti nevelést, és úgy gondoljuk, hogy ezt nemcsak országhatáron belül, hanem azon kívül is, az egész Kárpát-medencében feladatunk elvégezni” – fogalmazott a debreceni állatkert vezetője.

A most kötött hosszú távú – 15 éves ‒ együttműködés célja, hogy a részt vevő felek olyan projekteket dolgozzanak ki, amelyek mind a debreceni állatkertben, mind a nagydobronyi székhelyű egyesületben tárgyiasult formában is meg tudjanak valósulni különböző fejlesztések formájában.

A Papilio – Természet- és Környezetvédelmi Egyesület 2014-ben kezdte meg működését Kárpátalján, Nagydobrony székhellyel. Az egyesület célja, hogy megismerjék és megismertessék Kárpátalja természeti értékeit és tradicionális néphagyományait, továbbá elméleti és gyakorlati ökológiai, valamint környezetvédelmi kutatások tervezése, irányítása és végzése. Ezek mellett feltett céljuk, hogy a megszerzett tudással segítsék más szervezetek, természetvédelemmel, vidékfejlesztéssel, fenntartható fejlődéssel foglalkozó hazai és külföldi csoportok, intézmények, kormányzati és nem kormányzati szervezetek munkáját.

Az egyesület 2021-ben kezdett hozzá Kárpátalja élővilágának alapos tanulmányozásához. A nagyszabású programnak két fő célja volt: felmérni, hogy milyen természeti értékek vannak még jelen Kárpátalján, illetve hogy melyek azok a kártevő fajok, amelyek bosszúságot okoznak a mezőgazdászok számára.

„Nagy öröm számunkra a most megkötött együttműködés, hiszen ez több szempontból is előnyös egyesületünk számára. Lehetőségünk nyílik arra, hogy a kárpátaljai felsőoktatásban részt vevő diákokkal ellátogassunk a debreceni állatkertbe és olyan zoopedagógiai képzést nyújtsunk számukra, amelyet a régióban máshol nem tudnának megszerezni” ‒ fogalmazott dr. Szanyi Szabolcs, a Papilio – Természet- és Környezetvédelmi Egyesület elnöke.

Magyarország legrégebben bejegyzett természetvédelmi területén, a Nagyerdő szívében működő intézmény a magyar állatkertek közül elsőként kapcsolódott be a felsőoktatásba: 2008 óta a Debreceni Egyetem (DE) mezőgazdasági, élelmiszer-tudományi és környezetgazdálkodási karának kihelyezett tanszékeként működik, és ezen szerepkört folyamatosan igyekszik partneri kapcsolatok kialakításával és ápolásával újabb és újabb intézményekre, szervezetekre és csoportokra kiterjeszteni – számolt be az igazgató, megjegyezve, hogy az idei évtől gyakorlati helyszínként támogatják a DE Balásházy János Gyakorló Technikumának, illetve Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karának képzéseit.

Mind a debreceni állatkert, mind a Papilio Egyesület munkatársai abban bíznak, hogy a következő években arról adhatnak majd hírt, hogy a tervezett fejlesztések megvalósultak, és az élő kapcsolat folyamatos Kárpátalja és Debrecen között.

TV21 Ungvár/K. K.