Biden: Ukrajna és Izrael támogatása „okos befektetés”

2023. október 25., 18:51 , 1182. szám

Október 19-én Volodimir Zelenszkij ukrán államfő telefonbeszélgetést folytatott Joe Bidennel, az Egyesült Államok elnökével. Nem sokkal az egyeztetés után Biden beszédet intézett országa népéhez az Egyesült Államok Ukrajnának és Izraelnek nyújtandó támogatásáról.

Zelenszkij: Az ukránokat megihlette az ATACMS rakéták átadása

A beszélgetés során Zelenszkij megköszönte Bidennek „a közelmúltbeli védelmi megállapodások hatékony végrehajtását” – derül ki a DW beszámolójából.

„Az ukránokat nagyon megihlette az ATACMS rakéták átvétele, és katonáink sikeresen használják őket a csatatéren. Megbeszéltük a nagy hatótávolságú képességeink további erősítését” – írta Zelenszkij a tárgyalás után a közösségi oldalain.

Az ukránokhoz intézett hagyományos esti videoüzenetében is beszámolt róla, hogy a további védelmi támogatásról egyeztetett Bidennel: „Többek között az »atakamszok« segíthetnek abban, hogy felgyorsítsuk Ukrajna felszabadítását a megszállás alól. Természetesen beszéltünk Ukrajna segélyezésének jövő évi fenntartásáról – egy jelentős támogatási csomagról államunknak”.

Zelenszkij szerint erős jelzést kapott Bidentől a támogatásról „addig, ameddig a győzelemhez szükséges”.

Emellett az ukrán elnök tájékoztatta Bident a politikailag jelentős személyekről (PEP) szóló, múlt héten elfogadott törvényről, amelyre szerinte „a reformok előmozdításához és az európai uniós csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez” van szükség.

Szóba kerültek az ukrán „békeformula” előmozdításának soron következő közös lépései is. „Üdvözöltem az Egyesült Államok azon döntését, hogy elküldi képviselőjét a tanácsadók következő, e hónap végén esedékes máltai találkozójára” – mondta Zelenszkij.

„Okos befektetés”

A Zelenszkijjel folytatott beszélgetés után az amerikai elnök televíziós beszédet intézett az amerikaiakhoz. Ez mindössze a második „főműsoridős” beszéde volt Bidennek, amelyet az Amerikai Egyesült Államok elnökeként intézett a nemzethez az Ovális Irodából – jegyzi meg a Reuters.

Az amerikai elnök bejelentette, hogy kérni fogja a Kongresszust, szavazzon meg nagyszabású katonai segélyt Ukrajnának és Izraelnek. Biden nem említette a támogatás értékét, de a BBC News Ukrajina szerint az amerikai média valamivel több mint 100 milliárd dollárnyi segély folyósításáról írt. Ebből mintegy 60 milliárd dollár jutna Ukrajnának és az amerikai fegyverkészletek feltöltésére, 14 milliárd dollár Izrael számára, 10 milliárd dollár humanitárius segélyekre, 7 milliárd dollár az indiai- és csendes-óceáni térségre, többek közt Tajvanra, 14 milliárd dollár az Egyesült Államok határainak védelmére.

Általánosnak mondható sajtóvélemény, hogy a demokraták azt remélik, a különböző segélycsomagok egyesítésével mégiscsak biztosíthatják az Ukrajnának szánt finanszírozás támogatását a Kongresszusban, miután a republikánusok egy része ellenzi azt, pontosabban a Kijevnek nyújtandó segítség mértékét.

„Ez egy okos befektetés, amely generációkon át kamatozni fog az amerikai biztonság számára” – igyekezett meggyőzni Biden nemzetét és politikai ellenfeleit az európai idő szerint október 20-ára virradóra sugárzott beszédében.

Az USA nem feledkezik meg Ukrajnáról

Az Egyesült Államok elnöke hangsúlyozta beszédében, hogy miközben eszkalálódik az izraeli helyzet, a világ nem feledkezik meg Oroszország Ukrajna elleni háborújáról sem.

„Nem feledkezünk meg a tömegsírokról, a kínzás nyomait viselő holttestekről. A nemi erőszakról, amelyet az oroszok fegyverként használtak. Az ukrán gyerekek ezreiről, akiket erőszakkal vittek Oroszországba, raboltak el szüleiktől” – mondta Biden.

Bár az Oroszországi Föderáció elnöke, Vlagyimir Putyin és a Hamász (az EU-ban, Izraelben és az USA-ban terrorszervezetként elismert – a szerk.) palesztin iszlamista mozgalom más-más fenyegetést jelent, folytatta az amerikai elnök, van egy közös vonásuk: mindkettő a szomszédos demokrácia lerombolására törekszik.

Biden szerint ezek az Egyesült Államoktól igen távolinak tűnő konfliktusok azért fontosak, mert Izrael és Ukrajna sikere lényeges az USA nemzetbiztonsága szempontjából.

„Ha nem fékezzük meg Putyin étvágyát a hatalomra és az Ukrajna feletti ellenőrzésre, akkor nem éri be Ukrajnával. Putyin már azzal fenyegetőzik, »emlékezteti« Lengyelországot, hogy nyugati földjei »Oroszország ajándéka«. Egyik tanácsadója, Oroszország korábbi elnöke Észtországot, Lettországot és Litvániát »Oroszország balti tartományainak« nevezte. Ők pedig NATO-szövetségeseink” – emlékeztetett Biden.

Az elnök hangsúlyozta, hogy Amerika nem engedheti meg és nem is fogja megengedni a „Hamászhoz hasonló terroristák vagy a Putyinhoz hasonló zsarnokok” győzelmét.

„Nem vagyok hajlandó megengedni ezt. Az ilyen pillanatokban emlékeznünk kell arra, hogy kik vagyunk. Mi vagyunk az Amerikai Egyesült Államok. És nincs semmi, amivel ne tudnánk megbirkózni, ha együtt tesszük” – fogalmazott Biden.

(zzz/dw.com/bbc.com)