Módosította a közúti közlekedés szabályait a miniszteri kabinet

2023. október 27., 10:34

A miniszteri kabinet módosította a közúti közlekedés szabályait. A változások zömmel abból adódnak, hogy az ukrán szabályozást közelítsék az Európai Unió előírásaihoz – jelentette a dengi.ua a nemzeti rendőrségre és a Kormányportálra való hivatkozással.

Mint írják, korábban a lakott területen kívül nappal közlekedő jármű jelzéséhez október 1-től május 1-ig be kellett kapcsolni a nappali menetjelző fényeket, ezek hiánya esetén pedig a tompított fényszórókat kellett használni. Mostantól megszűnt az időkorlát, a szabály egész évben alkalmazandó a járművek számára.

Az Európai Közlekedésbiztonsági Kutatóintézet (SWOV) tanulmánya szerint a nappali menetfények (tompított fényszórók) használata 10‒15%-kal csökkentette a nappali órákban bekövetkezett balesetek számát.

Ugyancsak tilos a 150 cm-nél (a gyermek magasságára vonatkozó korábbi követelmény 145 cm volt) alacsonyabb gyermekek szállítása járművekben olyan, a gyermek rögzítésére szolgáló biztonsági rendszer nélkül, amely lehetővé teszi a bekötését az adott jármű konstrukciója által előírt biztonsági övvel.

Ezenkívül az autópályákon és az autóutakon tilos a megállás az 5.42.1, 5.42.2, 5.42.3, 5.43 vagy 6.15 útjelző táblák által jelzett speciális parkolóhelyeken kívül.

(dengi.ua/Kárpátalja)