Ukrajnában még nem azonosították a koronavírus Pirola változatát

2023. október 28., 19:10

Ukrajnában még nem azonosították a koronavírus Európában terjedő Pirola változatát – közölte az országos televíziós hírcsatornák közös műsorfolyamában Okszana Kosalko, az Egészségügyi Minisztérium Közegészségügyi Központja Járványfelügyelet-szervezési Osztályának vezetője, akit az Ukrinform idéz.

A tisztviselő hozzátette, hogy jelen helyzet szerint nincsenek megerősített tudományos kutatási eredmények arra vonatkozóan, hogy a SARS-CoV-2 ezen változata a betegség súlyosabb lefolyásával és a halálos kimenetel nagyobb valószínűségével járna.

„Ez a változat gyorsabban terjed, de egyelőre nem fenyeget egy újabb járvány jelentős számú halálesettel és jelentős számú kórházi kezelésre szorulóval. Nincsenek olyan eredmények, amelyek ezt megerősítenék” – mondta Kosalko.

Ezzel szemben vannak a SARS-CoV-2-nek más, aggodalomra okot adó változatai, továbbá az akut légúti vírusfertőzés és az influenza előfordulási gyakorisága is növekszik a várakozásoknak megfelelően – tette hozzá.

„Éppen most tartunk az esetszám növekedésének fázisában, úgy gondolom, hogy a növekedés még több hétig folytatódni fog” – jósolta Kosalko.

(ukrinform.ua/Kárpátalja)