A MON kitart amellett, hogy a pedagógusok ne csak az órákon kommunikáljanak ukránul

2023. november 3., 10:32

Ukrajna Oktatási és Tudományos Minisztériuma (MON) emlékeztet, hogy az oktatási folyamat nyelve az államnyelv, és az oktatási intézményekben nem csak a tanórákon kötelező – írja a korrespondent.net.

A MON közleménye szerint az ukrán nyelvet kell használni:

‒ a tanórákon (kivéve azokat a tantárgyakat és kurzusokat, amelyeket az oktatási intézmény oktatási programja szerint idegen nyelven vagy az őslakosok és nemzeti kisebbségek nyelvén oktatnak);

‒ az oktatók, előadók, az oktatási intézmények egyéb személyzetének kommunikációjában az oktatásban résztvevőkkel (neveltekkel) és egymás között;

‒ az oktatási anyagokban.

A tárca emlékeztet, hogy az ukrán nyelvet az oktatásban több törvény is védi: Az oktatásról (7. cikkely), A teljes általános középfokú oktatásról (5. cikkely), Az ukrán mint államnyelv működésének biztosításáról (21. cikkely).

„Hiszünk Ukrajnában és abban, hogy a pedagógusok olyan polgárokat nevelnek, akik tisztában vannak az ukrán nyelv értékével és különleges jelentőségével most, amikor Oroszország megpróbálja elpusztítani országunkat, történelmünket és kultúránkat” – hangsúlyozza a szaktárca.

A korrespondent.net emlékeztet, hogy korábban jelentették, a nyelvtörvénysértések számát tekintve Odessza megye áll a rangsor élén.

(korrespondent.net/Kárpátalja)