Az NBU javított a GDP alakulására vonatkozó előrejelzésén

2023. november 4., 14:28

Az NBU javított a reál-GDP növekedésére vonatkozó becslésén, többek közt a főbb mezőgazdasági termények tavalyinál nagyobb termésének köszönhetően – derül ki az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) októberi inflációs jelentéséből, amelyet az Ekonomicsna Pravda ismertet.

A Nemzeti Bank a harmadik negyedévben 8,2%-ra javította reál-GDP növekedésére vonatkozó becslését éves viszonylatban. A vártnál nagyobb növekedésben jelentős szerepet játszott a főbb növények tavalyinál magasabb termése a rendkívül kedvező időjárási viszonyoknak köszönhetően.

„Így a korai kalászosok termése nemcsak az előző évit, hanem a 2021-es rekordévit is meghaladta, miközben a vetésterület a legtöbb kultúra esetében szinte az előző évi szinten maradt” – áll a jelentésben.

A magasabb termések közvetlen hozzájárulását a tárgyévi GDP-hez 1,3 százalékpontra becsülik.

A jegybank rámutat, hogy a kedvező időjárásnak köszönhetően a tavalyinál gyorsabb ütemben történt meg a termés betakarítása, ami a mezőgazdaság magas növekedési üteméhez vezetett a harmadik negyedévben.

A korlátozott exportlehetőségek mellett a mezőgazdasági nyersanyagfelesleg az élelmiszeripari vállalatok munkaterhelésének növekedéséhez vezetett.

Ugyancsak éreztette hatását a zöldségtermesztés növekedése számos déli és központi régióban.

„Ez a kedvező időjárással együtt kompenzálta a Kahovkai Vízerőmű lerombolásának a mezőgazdasági vállalkozások tevékenységére gyakorolt negatív hatását” – jelezte az NBU.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)