A háború kitörése óta több mint 70 médiamunkás vesztette életét

2023. november 4., 09:26

Oroszország Ukrajna elleni háborújának kezdete óta, a 2014-től 2023-ig tartó időszakban 75 médiamunkás halt meg, közülük 2022-ig mindössze hét – jelentette a korrespondent.net a Tömegtájékoztatási Intézetre (IMI) való hivatkozással.

„Oroszország Ukrajna elleni háborúját 2014 óta kísérik az újságírók elleni bűncselekmények és a független újságírás megsemmisítése az ideiglenesen megszállt ukrán területeken, majd a teljes körű invázió 2022-es megindulásától kezdve az ukrán hatóságok által ellenőrzött területeken is. Gyilkosságok, emberrablások, fenyegetések és letartóztatások – csak egy rövid listája az orosz megszállóknak a médiával szemben elkövetett bűncselekményeinek” – jelentette ki Katerina Gyacsuk, az IMI szólásszabadságot figyelő osztályának vezetője.

Tájékoztatása szerint 2014 és 2022 között hét újságírót öltek meg Ukrajna területén. Közülük hárman újságírói feladataik ellátása közben haltak meg (Szerhij Nyikolajev, Andrea Rocchelli és tolmácsa, Andrej Mironov), négyen a harcok résztvevőjeként vesztették életüket (Viktor Hurnyak, Olekszandr Csernyikov, Dmitro Labutkin és Oleh Zadojancsuk). Mindannyian Donyeck és Luhanszk megyékben haltak meg.

„Az Ukrajna elleni nagyszabású invázió 2022. február 24-i megindulása óta ugyanakkor az Oroszországi Föderáció 68 újságírót ölt meg. Közülük 10-en szakmai feladataik ellátása közben, 45-en a harcok résztvevőiként, 13-an orosz ágyúzás vagy kínzás következtében haltak meg”.

Az IMI hangsúlyozta, hogy megfigyelésük során nem rögzítik az orosz propagandaforrások képviselőinek halálát Ukrajna megszállt területein, „mivel nem újságírói tevékenységet folytatnak, hanem a katonai agresszió információs támogatását”.

(korrespondent.net/Kárpátalja)