Mircea Lucescu elköszönt az edzői kispadtól

Labdarúgás

2023. november 8., 08:08 , 1184. szám

Az országos élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 13. fordulójában rendezték az ukrán El Clásicónak számító Dinamo Kijev–Sahtar Donyeck párharcot, amelynek most nem elsősorban a végeredménye bírt hírértékkel, hanem az edzőlegenda, Mircea Lucescu távozása a fővárosiak éléről, aki 78 évesen fejezte be edzői karrierjét.

A Kijevben rendezett mérkőzés egyetlen gólját a Sahtar támadója, Olekszandr Zubkov szerezte, amivel a címvédő donyeckiek tovább tapadnak a meglepetéscsapatoknak számító Krivbaszra és Polisszjára.

A találkozót követő sajtótájékoztatón Mircea Lucescu, a fővárosiak szakvezetője lemondott tisztjéről, az együttes megbízott trénere az egykori kiváló kapus, Olekszandr Sovkovszkij lesz.

Az ukrán élvonalbeli futball korelnöke 2004 és 2016 között a Sahtar edzőjeként érte el legnagyobb sikereit, amikor csapatával nyolc bajnoki címet és 6 kupagyőzelmet szerzett, emellett pedig elhódította az UEFA-kupát is. Néhány évnyi szünet után az ukrán futballba 2020-ban tért vissza, és első idényében rögtön bajnok lett a Dinamo Kijevvel.

A Minaj FC most sem tudta megszerezni első bajnoki sikerét, hazai pályán gól nélküli döntetlent játszott a Vorszkla Poltavával. A kárpátaljai együttes hatodik döntetlenje akár vereséggé is válhatott volna, amennyiben a 91. percben a vendégek részéről Ruszlan Sztepanyuk nem lövi mellé a kezezés miatt megítélt büntetőt.

Eredmények: Dinamo Kijev–Sahtar Donyeck 0-1, Minaj FC–Vorszkla Poltava 0-0, LNZ Cserkaszi–Kolosz Kovalivka 1-1, Metaliszt 1925 Harkiv–Csornomorec Odessza 2-1, Veresz Rivne–Zorja Luhanszk 2-2.

A Polisszja Zsitomir–Krivbasz rangadó mellett a Dnyipro–1–Olekszandrija, valamint a Ruh Lviv– Obolony Kijev találkozókat is hétfőn rendezik majd.

Ezen mérkőzések nélkül a tabellát a 26 pontos Krivbasz vezeti a 25 ponttal második Polisszja előtt. A 24 ponttal harmadik Sahtar egy mérkőzéssel kevesebbet játszott.

A 6 pontjával sereghajtó Minaj a november 11-én sorra kerülő 14. fordulóban a Kolosz Kovalivka vendégeként lép majd pályára.

(tamási)