Zaluzsnij: A háború új szakaszába lép

2023. november 8., 18:09 , 1184. szám

Oroszország Ukrajna elleni háborúja most új, a pozicionális hadviselés szakaszába lép, statikus és elhúzódó csatákkal, szemben a mozgékonyságot és gyorsaságot feltételező manőverező háborúval. Mindezt nem más, mint Valerij Zaluzsnij tábornok, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka fejtette ki a The Economistnak írt és november 1-jén megjelent írásában, valamint a kiadványnak adott interjújában, amelyek nagy feltűnést keltettek Ukrajnában is.

A főparancsnok kimondta az igazat

Zaluzsnij nyilvánosan kimondta azt, amiről már régóta beszélnek Ukrajnában és a nagyvilágban: véget ért a nyári offenzíva, a hadművelet, amelynek célja az áttörés és a megszállt területek felszabadítása lett volna – mutat rá a cikket ismertetve a BBC News Ukrajina.

A tábornok őszintén vall arról, hogy az ukrán fegyveres erők miért nem hajtották végre az áttörést, nem jutottak ki a Krímhez és az Azovi-tengerhez. A cikkből kitűnik, hogy vállalja a felelősséget az offenzíva tervezéséért. A fő problémát azonban abban látja, hogy a támadáshoz szükséges eszközöket, fegyvereket csak az utóbbi időben kezdték biztosítani a partnerek.

A főparancsnok még egy 2022 szeptemberében megjelent cikkében leírta, hogy mire volna szükség az áttöréshez. Ez a cikk néhány nappal a rendkívül sikeres Harkiv megyei offenzíva előtt jelent meg, de most Zaluzsnij azt állítja, hogy nem lesz több ilyen jelentős áttörés az ellenség feletti légi és technológiai fölény nélkül. A szükséges rakéták, fegyverek és egyéb felszerelések szállításának majd egyéves késedelme lehetővé tette az oroszok számára, hogy a harkivi kudarc után átcsoportosítsák erőiket, és erős védelmi vonalakat hozzanak létre – véli a tábornok. A harcok mostanra lövész­árok-hadviselésbe mentek át, az Ukrán Fegyveres Erőknek minden méternyi területet súlyos csatákban kell felszabadítaniuk.

A háború sorsa, amint az Zaluzsnij szavaiból kitűnik, a Nyugat álláspontjától és utánpótlásától függ, de a sorok közül kiolvasható, hogy sok múlik Ukrajna politikai vezetésén is – mutat rá a BBC News Ukrajina.

Öt feladat

A DW a tábornok cikkét ismertetve kiemeli, hogy szerinte az agresszor által rákényszerített helyzetből való szabaduláshoz Ukrajnának öt kulcsfontosságú feladatot kell megoldani.

Az első a légi fölény elérése tömeges csapásokkal az orosz légvédelmi rendszerek elnyomására, csalik és drónok felhasználásával.

Második feladatként a tábornok a rádióelektronikai hadviselés képességeinek fejlesztését nevezte meg, ami szerinte „a győzelem kulcsa a drónokkal vívott háborúban”. A főparancsnok hangsúlyozta, hogy Ukrajna már számos saját elektronikus védelmi rendszert hozott létre.

„De nagyobb hozzáférésre van szükségünk a szövetségeseinktől a rádióelektronikai hírszerzéshez is, beleértve a hírszerzési jeleket gyűjtő eszközök adatait, és bővíteni kell az elektronikus elhárítási rendszereink gyártósorait a drónok elleni küzdelemhez Ukrajnában és a határain túl” – írja Zaluzsnij.

Emellett – folytatja – Ukrajnának tökéletesítenie kell az üteg elleni harcot, hogy megsemmisítse az ellenséges tüzérséget. Felhívta a figyelmet, hogy Oroszországnak sikerült javulnia ezen a téren.

Zaluzsnij az új aknamentesítési technológiák bevezetését tekinti a negyedik feladatnak. Szerinte még a leszállított nyugati eszközök is „elégteleneknek bizonyultak a helyenként 20 kilométeres orosz aknamezők méretéhez képest”.

Ötödik prioritásként a főparancsnok a mozgósítás fokozását jelölte meg a sorozandók körének bővítésével. A tábornok felhívja a figyelmet Ukrajna azon lehetőségeinek korlátaira, hogy területén tartalékokat készítsen fel, többek között a kiképzőközpontok elleni orosz támadások veszélye miatt. Emellett hiányosságokat vél felfedezni a jogszabályokban, amelyek lehetővé teszik a polgárok számára, hogy kibújjanak a hadkötelezettség teljesítése alól.

Zaluzsnij óva intett attól, hogy alábecsüljék Oroszországot, amely bár súlyos veszteségeket szenvedett és sok lőszert használt fel, még „hosszú ideig előnyben lesz fegyverzet, haditechnika, rakéták és lőszerek terén”. A főparancsnok szerint Ukrajna NATO-partnerei is jelentősen növelik termelési kapacitásaikat, de legalább egy év kell ahhoz, hogy érezhető eredményeket érjenek el, bizonyos esetekben pedig, például repülőgépek és vezérlőrendszerek terén, kétszer ennyi időre lesz szükség.

A pozicionális hadviselés csapdájából való kitöréshez a vázolt feladatokon túl Ukrajnának a modern irányítás meghonosítására kell összpontosítania a harctér hatékonyabb vizualizálása és a gyorsabb döntéshozatal érdekében, miközben nagy hatótávolságú rakétákkal megzavarja az orosz logisztikát – állítja a tábornok. Az új, innovatív megközelítések a pozicionális hadviselést manőverezővé változtathatják – összegez Valerij Zaluzsnij.

Hogyan kell ezt érteni?

Mikola Bjeljeszkov, a Térj Vissza Élve Alap vezető elemzője, a Nemzeti Stratégiai Tanulmányok Intézetének szakértője szerint, akit a BBC News Ukrajina idéz, a főparancsnok őszintén szerette volna ismertetni a kialakult helyzetet és annak okait. Véleménye szerint Zaluzsnij médiatevékenységének célja megértetni, hogy mi a pozicionális háború, miért nehéz folytatni, és mire van szüksége most Ukrajnának a helyzet megváltoztatásához. Szerinte a tábornok írása a jövőbeni elvárások kezeléséről is szól.

„Lényeges, hogy Zaluzsnij rendszerszintű víziója után gyakorlatilag partnereinké a felelősség” – hangsúlyozza a szakember.

Zaluzsnij cikke egyfajta üzenet a Nyugatnak, és válasz a háborús stratégiával kapcsolatos kérdéseikre – véli Volodimir Feszenko politológus. Jelzés akart lenni a nyugati partnerek és az ukránok felé egyaránt, hogy a háború új szakaszába lép.

„Hogy ne legyenek felesleges illúziók. A keserű igazság jobb, mint a politikai fantáziák és a túlzott elvárások” – véli Feszenko.

Zaluzsnij egy további üzenete, amint Feszenko rámutat, Ukrajna politikai vezetésének szól, és a személyi állomány feltöltésére, a mozgósítás fokozására vonatkozik.

„Ezért ez a Nyugatnak és a politikai vezetésnek egyaránt szóló üzenet. Ahogyan az gyakran előfordul nálunk: a Nyugaton keresztül a jelzés gyorsabban éri el a megfelelő irodákat” – tréfál Feszenko.

Nincs patthelyzet

Volodimir Zelenszkij elnök a főparancsnok cikkét kommentálva úgy vélte, hogy nincs patthelyzet a fronton.

„Ez nem patthelyzet. Oroszország ellenőrzi a légteret. Mi védjük a katonáinkat. Senki sem akarja egyszerűen, ahogy Oroszország, húsként odavetni az embereit...” – mondta Zelenszkij múlt szombaton az Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével tartott sajtótájékoztatón.

„Hogyan lehet ezt leküzdeni? Megvan a döntés az F–16-osokról. Meg kell várnunk, hogy a fiúk kitanulják, visszatérjenek” – fogalmazott hozzátéve, hogy ez egy hosszú folyamat. Zelenszkij emlékeztetett, tavaly is úgy tartották, hogy Ukrajna patthelyzetben van.

„Néhány katonai trükk, és emlékezhetnek, a harkivi régió felszabadult” – mondta az elnök.

„Nincs jogunk feladni. Mi az alternatíva? [...] Talán fel kell adnunk az ország egyharmadát? Hiszen ez csak a kezdet lesz. Hiszen tudjuk, mi az a befagyott konfliktus, hiszen levontuk a következtetéseket a magunk számára” – mondta Zelenszkij.

Hozzátette: többet kell dolgozni a partnerekkel „a légvédelmen, az égbolt feloldása terén”, valamint „lehetőséget kell adni katonáinknak támadó akciók végrehajtására”.

(ntk/bbc.com/dw.com)