A kárpátaljai diákok osztrák egyetemeken tanulhatnak

2023. november 10., 18:15 , 1184. szám

A munkalátogatás keretében az Osztrák Köztársaság Tiroli Szövetségi tartományának delegációja találkozott az Ungvári Nemzeti Egyetem vezetőségével és hallgatóival. A felek a következő kérdésekről tárgyaltak: együttműködés kialakítása az ungvári egyetem és a tiroli egyetemek között, különös tekintettel az Erasmus+ program keretében történő együttműködésre, diák- és oktatócsere, tudományos együttműködés.

A külföldi vendégek hangsúlyozták, hogy megkönnyítik az egyetem kommunikációját a Leopold és a Franz Innsbrucki Egyetemmel, mely vezető felsőoktatási intézmény, s előkelő helyet foglal el az osztrák és nemzetközi rangsorban. Itt 16 karon, 160 szakon tanulnak a hallgatók. Az egyetem nívós múltra tekint vissza – 1669-ben alapították, azóta soha nem zárták be. A 30 000 diák közül 12 000 külföldi, köztük sok ukrán állampolgár. Jelenleg az egyetem speciális programmal támogatja az ukrajnai hallgatókat, és érdekelt a nemzetközi együttműködés fejlesztésében.

A megbeszélésen a felek elmondták, hogy készek együttműködési megállapodás aláírására és közös cselekvési terv kidolgozására. Külön tárgyaltak az Orvostudományi Kar és az Innsbrucki Orvostudományi Egyetem, valamint a tiroli orvosi egyetemek közötti együttműködés lehetőségéről.

(VV/karpat.in.ua)