Újabb adományt küld a BJMSZ és a KHÖT Harkivba

2023. november 12., 10:33 , 1185. szám

Újabb segélyszállítmányt indított útnak Harkivba a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat (BJMSZ) és a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulása (KHÖT).

A BJMSZ a háború kezdete óta a magyarországi és más országokból érkező felajánlásoknak, társszervezetek közreműködésének köszönhetően eddig több ezer tonna segélyt fogadott, amelyeket folyamatosan továbbít Kárpátalja, valamint Belső-Ukrajna településeire.

Ukrajna háború sújtotta övezeteibe ezúttal több mint harminc raklapnyi élelmiszert, higiéniai termékeket, valamint meleg öltözékeket küldtek az ottani partnerszervezetük, az „Altayir” Jótékonysági Alapítvány kéréseit figyelembe véve.

Az adomány értéke mintegy 10 millió forint, melynek nagy része a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak köszönhetően érkezett Beregszászba.

„A frontvonalhoz közeli partnerszervezeteink kerestek meg azzal a kéréssel, hogy a tél közeledtével és az utóbbi időszak fokozottabb harci cselekményeinek okán egyre nehezebb az ott élők helyzete. Mi pedig a lehetőségeinkhez mérten sikeresen útnak indítottunk egy nagy értékű segélyszállítmányt, amely főként tartós élelmiszert, valamint higiéniai felszereléseket és meleg ruházatot tartalmaz” – számolt be Makuk János, a BJMSZ vezetője.

Ezúttal is a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulása (KHÖT) szervezte meg a szállítmány célba juttatását Beregszásztól egészen Harkivig.

Folyamatos az a kapcsolattartás, amelyet a KHÖT folytat a frontvonal környéki partnerszervezeteivel, az elmúlt időszakban pedig több megkeresés is érkezett Harkivból, főként az ismétlődő légitámadások után.

„Az »Altayir« Jótékonysági Alapítvány kérésére a Máltai Szeretetszolgálattal közösen a Harkivban és környékén élők számára nélkülözhetetlen fontosságú segélyszállítmányt sikerült most útnak indítanunk” – mondta Rezes József, a KHÖT igazgatója, aki mindemellett köszönetét fejezte ki a felajánlóknak, támogatóknak és mindazoknak, akiknek munkája gyümölcse ez a mostani segélyszállítmány.

A munka a humanitárius segélyek egyszerűsített behozatali rendszerének köszönhetően folyamatos volt. December elsejével azonban változások lesznek, amelyekre már az említett szervezetek is készülnek.

„Közös levéllel fogunk fordulni az illetékes hatóságokhoz azzal kapcsolatban, hogy hagyják meg párhuzamosan a jelenlegi segélyezési rendszer folyamatát, továbbá adjanak rá időt és konkrét magyarázatot, hogy hogyan tudjunk alkalmazkodni azokhoz az új jogszabály-módosításokhoz, amelyek december elsejétől lépnek életbe” – tette hozzá a KHÖT igazgatója.

A Máltai Szeretetszolgálat és a KHÖT képviselői továbbra is egyetértenek abban, hogy az elhúzódó háború miatt egyre többen kerülnek kilátástalan helyzetbe Ukrajnában, ezért minden adományra nagy szükség van országszerte.

TV21 Ungvár/K. K.