Olcsóbb lett a melegházi paradicsom Ukrajnában

2023. november 15., 09:36

Az ukrajnai termesztők kénytelenek csökkenteni a paradicsom árát még úgy is, hogy a helyi melegházi kombinátokból származó kínálat észrevehetően csökken – írja a dengi.ua az EastFruit projekt elemzőire hivatkozva.

A múlt hét végi állapot szerint a melegházi paradicsom zömét 45–60 hrivnya/kg közötti áron értékesítették, ami átlagosan 18%-kal olcsóbb, mint egy héttel korábban.

A termesztők szerint a melegházi paradicsom szegmensében tapasztalható negatív ártrend fő oka az e termékek iránti kereslet meredek csökkenése, valamint a kínált paradicsom minősége.

„A héten a melegházi kombinátok képviselőinek többsége arról számolt be, hogy gyorsan lezárják a helyi melegházi paradicsomszezont. Így számos stacionárius kombinátban már zajlik a felszámolás (a termesztett növényállományé – a szerk.), és eladásra kínálják a maradék paradicsomtételeket, amelyek minőségét az átlagosnál gyengébbnek értékelik” – áll a közleményben.

Az elemzők megjegyzik, hogy jelenleg az ukrán melegházi termesztők átlagosan 10%-kal olcsóbban szállítják a paradicsomot, mint az előző év azonos időszakában. Nem kizárt azonban az árak további csökkenése sem.

(dengi.ua/Kárpátalja)