A WP szerint egy ukrán ezredes koordinálta az Északi Áramlat felrobbantását

2023. november 16., 13:12 , 1185. szám

Roman Cservinszkij, a Különleges Műveleti Erők ezredese központi szerepet játszhatott az orosz Északi Áramlat gázvezeték tavalyi felrobbantásában – írja a The Washington Post (WP) cikkét ismertetve a korrespondent.net.

Az írásában ukrán és európai tisztviselőkre, valamint más, a titkos művelet részleteit ismerő személyekre hivatkozó amerikai kiadvány szerint Cservinszkij egy hatfős csapatot koordinált, amely álnéven vitorlást bérelt, és mélytengeri búvárfelszereléssel robbanóanyagot helyezett el a vezetéken. Azt is állítják, hogy az ukrán katonatiszt Viktor Hanuscsak vezérőrnagynak volt alárendelve. Ő viszont közvetlenül Valerij Zaluzsnijnak, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnokának jelentett.

Az ukrán kormány képviselői nem reagáltak a Cservinszkij részvételével kapcsolatos kérdésekre.

Maga Cservinszkij ügyvédjén keresztül minden vádat tagadott.

„Az Északi Áramlat elleni támadásban való részvételemről szóló összes találgatást az orosz propaganda terjeszti, minden alap nélkül” – idézte írásos nyilatkozatát a WP.

Cservinszkij jelenleg vizsgálati fogságban van Kijevben. A volt hírszerzőtisztet azzal vádolják, hogy túllépte hatáskörét a kanatovei repülőteret 2022 nyarán ért rakétatámadások ügyében. A nyomozás szerint az orosz erők azután mértek csapást a reptérre, hogy Cservinszkij úgy döntött, felettesei beleegyezése nélkül beszervez egy orosz katonát, aminek következtében kiadta a repülőtér koordinátáit.

Cservinszkij „politikai megtorlásnak” tartja letartóztatását.

A korrespondent.net emlékeztet, 2022. szeptember 26-án három robbanás okozott nagymértékű szivárgást az Északi Áramlat–1 és Északi Áramlat–2 vezetékeken, amelyek Oroszországból Németországba haladnak a Balti-tenger fenekén. A támadás következtében a rendszer négy gázvezetéke közül csak egy maradt sértetlen.

(hk/korrespondent.net)