Ukrajnában három év alatt öt Covid–19-járványhullámot regisztráltak

2023. november 17., 09:27 , 1185. szám

A Covid‒19 terjedésének kezdete óta eltelt három év során Ukrajnában a megbetegedések számának öt járványszerű növekedési hullámát regisztrálták, járványcsúccsal minden év februárjában és október‒novemberében – jelentette az Ukrinform az Egészségügyi Minisztériumra való hivatkozással.

A minisztérium közölte, hogy 2020. március 3. és 2022. december 31. között 5 361 770 igazolt Covid–19 esetet regisztráltak.

„2022 nyarán a Covid–19-es betegek számának jelentős csökkenése volt megfigyelhető, az év végén pedig már 35%-kal alacsonyabb volt az incidencia 2021-hez képest. 2022-ben a halálozás csökkenése volt tapasztalható. Erre hatással voltak a karanténkorlátozások és a lakosság Covid–19 elleni kollektív immunizálása, amelyek együttesen hatékonyaknak bizonyultak” – állapította meg az Egészségügyi Minisztérium.

A tárcánál ugyanakkor jelezték: annak ellenére, hogy a WHO májusban törölte a világjárványt, a Covid–19 továbbra is az egészségügyi rendszer állandó problémája. Ezért a lakosságnak ajánlott az ingyenes védőoltás.

Az Egészségügyi Minisztérium hangsúlyozta, hogy a védőoltás az oltópontokon, illetve a járóbeteg-szakrendelőkben is felvehető a háziorvossal történő időpont-egyeztetés után. Az orvosok Janssen (gyártó: Johnson&Johnson) és Comirnaty (gyártó: Pfizer) vakcinákat használnak. Az 5 év feletti gyermekek számára kifejlesztett Covid–19 elleni védőoltás is elérhető (Comirnaty vakcina gyermekeknek, gyártója a Pfizer).

(szcs/ukrinform.ua)