A 30. hét után bármikor megkezdhető a terhességi és szülési szabadság

2023. november 19., 10:31 , 1185. szám

Ukrajnában a gyermeket váró nők a várandósság 30. hetétől szabadon dönthetnek arról, mikor kezdik meg a terhességi és szülési szabadságot. Ehhez elég kérvényt írni a terhességgondozást végző orvosnak címezve – írja a dengi.ua az Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása nyomán.

Annak, aki a terhesség harmincadik hetétől szeretné megkezdeni a szabadságát, nincs külön teendője ezzel kapcsolatban. Alapértelmezés szerint az orvosi véleményt az átmeneti munkaképtelenségről (MVTN, régies nevén: beteglap), a terhesség 30. hetétől nyitják meg.

„De ha a nő a 30. hét után tovább szeretne dolgozni, akkor a terhesség 30. hetének kezdete utáni első orvosi látogatás alkalmával kérvényt nyújt be a terhességét gondozó orvoshoz, amelyben jelzi, hogy mikortól kéri kiállítani a MVTN-t” – áll a közleményben.

A tárca szerint nem probléma, ha a szülés a kérvényben jelzett napnál hamarabb indul meg, ebben az esetben az MVTN-t a szülés napjától nyitják meg.

Mindez nem érinti a terhességi és szülési szabadság általános időtartamát, s az erre az időre járó támogatást sem, hangsúlyozzák. A minisztérium emlékeztet, hogy a terhességi és szülési szabadság együttes időtartama 126 nap, több gyermek világrahozatala, koraszülés esetén pedig 14 nappal meghosszabbodik.

 (zzz/dengi.ua)