Szociális központ nyílik Beregszászban

2023. november 20., 16:53 , 1186. szám

Korszerű szociális központot hoznak létre Beregszászban, ahol a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye újjáépíti az egykori járási tüdőgondozó elhanyagolt épületét. A szociális központban óvoda, idősotthon és rendezvényterem kap majd helyet. A projekt ünnepélyes bemutatására, valamint annak szerződés-aláírására november 15-én került sor az Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégiumban.

Sok évig állt elhagyatottan Beregszász város végén az egykori tüdőgondozó épülete, amely már úgy tűnt, hamarosan az enyészetté válik. Ám az isteni gondviselésnek köszönhetően az évek óta üresen álló épületet most a magyar kormány Hungary Helps humanitárius programjának támogatásával a Beregszászi Görögkatolikus Esperesi Hivatal és a Szent Panteleimon Karitász Kárpátaljai Görögkatolikus Jótékonysági Szervezet vásárolta meg.

Az épület felújítása a japán Terra Renaissance jótékonysági szervezet közreműködésével, a Japán Külügyminisztérium támogatásával valósul meg.

A szociális központ ünnepélyes projektbemutatóján egybegyűlteket Marosi István atya, az Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégium vezetője, Yoshida Mai, a Terra Renaissance kurátora, Jusztin Miklós beregszászi magyar konzul, Fülöp János, a Szent Panteleimon Karitász Kárpátaljai Görögkatolikus Jótékonysági Szervezet igazgatója köszöntötte.

„Hálát kell adnunk az Úristennek azért, hogy a Hungary Helps Program keretében, Azbej Tristan államtitkár úr közbenjárásával az épületet sikerült megvásárolnunk, és azért dolgozunk majd, hogy az újra az életet szolgálja. Japán barátaink sok-sok ezer kilométert megtéve azért jöttek, hogy ők is segítsenek ügyünk végrehajtásában” – jegyezte meg Demkó Ferenc, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye Beregszászi Magyar Esperesi Kerületének püspöki helynöke, majd mindenkinek köszönetet mondott, aki már eddig is sokat tett azért, hogy az épület egyszer – rendeltetésének megfelelően – időseket és fiatalokat egyaránt szolgáljon.

A japán székhelyű szervezetnek nem ez az első közös projektje a Szent Panteleimon Karitász Kárpátaljai Görögkatolikus Jótékonysági Szervezettel.

Shingo Ogawa, a Terra Renaissance kuratóriumának elnöke köszöntőjében elárulta, nemzetközi viszonylatban kis segélyszervezet az övék, de mindig ott igyekeznek segíteni, ahol arra a legnagyobb szükség van, jelen esetben itt. Hozzátette: egy japán közmondás szerint minden egyes találkozás eredményeképpen születik valami pozitív dolog, és ő is úgy gondolja, az, hogy kárpátaljaiak és japánok egymásra találtak, abból még nagyon sok jó dolog születhet a jövőben.

„Már régóta szerettük volna megvásárolni és rekonstruálni az említett épületet a hozzá tartozó földterülettel, hogy szociális központot hozzunk létre, amely fiataloknak és időseknek egyaránt támaszt nyújt majd. Most – Isten kegyelmének hála – megkaptuk a szükséges támogatást a projekt elkezdéséhez, és bízunk benne, hogy a továbbiakban is segítségünkre lesz, hogy mihamarabb megvalósíthassuk, és az épület nemcsak a görögkatolikusok, hanem nemzetiségtől és felekezettől függetlenül minden rászoruló javára szolgálhat” – fogalmazott Szkoropádszky Péter, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegyei Karitász igazgatója.

Az ezeregyszáz négyzetméteres épületegyüttes és a hozzá tartozó egyhektárnyi földterület immár az építészek és kivitelezők rendelkezésére áll. A leendő központ látványterve már elkészült, és a közelmúltban a nagyközönségnek is bemutatták.

„A tervek kidolgozásánál fontos szempont volt a kényelem és a praktikusság, tehát igyekeztünk minden tekintetben kihozni a maximumot” – hangsúlyozta Jurij Jurcsenko, a Jurcsenko Building Group vezetője, a projekt kivitelezője.

„Reményeim szerint nemcsak egyházunknak, hanem minden kárpátaljainak is komoly lépés lesz a projekt megvalósulása, hiszen példaértékű ez a messze határokon átívelő összefogás, ahol a legfiatalabbak és a legidősebbek kerülnek majd közös gondozás alá, amelyhez hasonló még Ukrajnában nem valósult meg” – mondta Demkó Ferenc püspöki helynök.

A projekt tervezetének bemutatását követően a részt vevő felek kézjegyükkel látták el a közös projektszerződést.

A projekt kivitelezése tehát elkezdődött, de még sok a teendő. Viszont az egyházmegye bízik benne, hogy Beregszász új szociális központja egy éven belül el fog készülni.

TV21 Ungvár/K. K.