A görögdinnye termesztéstechnológiája XVIII.

A tripszek kártétele a dinnyén

2023. november 21., 11:09 , 1185. szám

Az egyik legkisebb kártevő okozza a legtöbb fejfájást a gazdáknak. A termesztés során a palántanevelés, illetve a terméskötődés időszaka a legkritikusabb. Ebben a 2-3 hónapban fokozottan figyelnünk kell az ültevényre, mert sok problémát tud okozni ez az apró kártevő.

A tripsz (Thrips ssp.) igen kis méretű, 0,3–1 mm nagyságú kártevő. Több faj is szívogathatja a dinnyenövényünket, de leg­gyakrabban a dohánytripsz okoz károkat. Elsődleges táplálékforrása a virágok nektárja, s mivel a dinnye virága igen nagy, ugyancsak csábító a kártevő számára. De az apró rovar nem feltétlenül a virágot dézsmálva okozhat nagy kellemetlenséget, kártétele az egész növényre kiterjedhet. A virág mellett a levélben, de még a termésben is kárt tud okozni, a szívogatást szenvedett fiatal terméskezdemények torzultak lesznek. Mivel igen apró a rovar, sőt rejtőzködő életmódot folytat, kezdetben nagyon nehéz észrevenni. Az első tüneteket a levélen észlelhetjük, ezüstös szívásnyomok formájában. Később ezek a levelek megbarnulnak, pöndörödnek és elhalnak. A tripszek tömeges jelenléte esetén a virágok is torzulnak és elhalnak. A vírusok és egyéb fitoplazmás, baktériumos fertőzések terjedését is elősegítheti kártételével a tripsz, terjedésükben elsődleges szerepet játszanak. Sok esetben a kártevő okozta kár elmarad az általa előidézett vírusfertőzés következményeitől.

A kártevő elsősorban a palántanevelésnél okoz nagy problémákat, ezért mindenképpen érdemes még a palántanevelés előtt a létesítményt megfelelő módon fertőtleníteni. A palántanevelés során akár már a növények szikleveles állapotában is megjelenhet a tripsz, sőt meg is fog jelenni, ezért készülnünk kell a védekezésre. A palántanevelés alatt (5–7 hét) rendszeresen, hetente 1-2 alkalommal szükséges permeteznünk a kártevő ellen. A védekezéshez csak olyan készítményeket használjunk, melyek nem perzselő hatásúak. Vegyük figyelembe, hogy sok a permetszer az uborkát nem, de a dinnyét perzselheti. Alkalmazható ebben a stádiumban a tripszek ellen például a Vertimek, Envidor, Movento, Mospilan, Aktelik, Sprintol (kétleveles állapottól). A kártevő elleni védekezés előtt érdemes szakember tanácsát kérni, hogy mely permetszerek mely stádiumtól alkalmazhatók a növény károsodása nélkül.

Kiültetés után, amennyiben fóliasátorban folytatjuk a ter­mesztést, mindenképpen érdemes odafigyelni a kártevőre, és a védekezés során az ellene is hatásos készítményeket választani. A palánták megfoganása után jóval szélesebb választékunk van a permetszerek terén a tripszek elleni küzdelemre. Fóliasátor alatt egészen a termésnövekedés időszakáig érdemes rendszeresen permeteznünk. Hogy mégis mikor permetezzünk, azt leghatékonyabban a ragadós színcsapda előrejelzései alapján határozhatjuk meg. A tripszek ellen lehetőleg a kétszínű, egy lapon sárga és kék (fele-fele arányban) ragadós színcsapdát válasszuk, mely tömegével fogja majd a kártevőt.

Szabadföldi termesztésben a kártevő csak bizonyos esetekben okoz kárt, mégpedig akkor, ha a kiültetés időszakában (május–június) a hőmérséklet kedvez a tripsz szaporodásának. A kártevőnek a kb. 22-25 0C fölötti hőmérséklet elegendő a gyors elszaporodáshoz, ezért amennyiben a kiültetést jó idő kíséri, a tripsz megjelenése is valószínűsíthető. Ebben az esetben védekezni szükséges a palánták megfoganási időszaka után. A védekezést addig kell ismételnünk, míg a termések be nem kötöttek, s meg nem indul a gyümölcsnövekedés. Az ezt követő időszakban a tripsz már nem okoz számottevő kárt.

A már érésben lévő dinnyeültetvénynél a kártevő gyérítésére nincs engedélyezett felszívódó permetszer, de ekkor már nem is jelentős a kártétele. (Folytatjuk.)

Molnár Ildikó,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza