Mártírjaikra emlékeztek Badalóban

2023. november 21., 13:05

Badalóban a hagyományoknak megfelelően idén is november harmadik vasárnapján emlékeztek meg a kárpátaljai magyarság ellen 79 éve elkövetett bűntett, a málenkij robot áldozatairól.

A badalói református templomban megtartott ünnepi istentiszteletet követően az áldozatok névsorát tartalmazó emlékműhöz, a Mártírok emlékparkba vonultak az emlékezők, ahol elsőként Jakab Lajos, a KMKSZ Badalói Alapszervezetének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket.

Mint mondta, ezekben a napokban nemcsak Szolyván, az 1944-es események hírhedt gyűjtőtáboránál emlékezik Kárpátalja magyarsága, hanem mindazokon a településeken, amelyekről közel nyolc évtizede az akkori hatalom áldozataivá váltak az akkor erejük teljében lévő férfiak.

Beszédében utalt rá, hogy közel nyolc évtizede Kárpátaljáról több mint 30 ezer magyar, zsidó és német nemzetiségű férfit hívtak be az ország újjáépítésére, akik közül legalább 12 ezren lelték halálukat, és akik életben is maradtak, testiekben és lelkiekben megnyomorodva tértek haza, a szörnyű élmény pedig életük végéig elkísérte őket.

Buczkó István beregszászi magyar konzul felszólalásában arról beszélt, hogy mi, magyarok a történelmünk során számos szomorú évfordulót megéltünk már, amelyekre évszázadok múltán azért büszkén is emlékezünk, de a sztálini terror és önkény áldozatainak emléke egyértelműen egy nemzeti tragédiára figyelmeztet bennünket, aminek következtében sok ezer honfitársunk soha nem térhetett vissza szeretteihez.

,,Képzeljük csak el, mennyivel többen élnénk most Badalóban, és mennyivel több magyar élne most Kárpátalján, ha ez a tragédia nem történik meg” – emlékeztetett beszédében Szalai Imre, a Tisza-parti település elöljárója, utalva arra, hogy a mártírok névsorát tartalmazó emléktáblán a 150 személyből 88-an soha nem tértek haza szülőfalujukba… A ma élőknek szent kötelessége az emlékezés!

Badaló egyik legidősebb lakója, a 90. életévében járó id. Sárközi Gyula saját verseibe foglalt mondandójával idézte fel a 79 évvel ezelőtti események borzalmait, majd a Gvadányi József nevét viselő helyi gimnázium növendékei az alkalomhoz illő versekkel és dalokkal adóztak a mártírok emléke előtt.

Orbán Sándor lelkipásztor imádságban mondott fohászt az áldozatok lelki békéjéért, és a béke eljöveteléért.

A megemlékezést nemzeti imánk, a Himnusz és a Szózat foglalta keretbe.

(tamási)

(Fotók: Sárközi Karola)