Erzsébet-napi szavalóverseny az Ortutay Elemér Görögkatolikus Központban

2023. november 22., 14:24 , 1187. szám

A Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület Erzsébet-napi szavalóversenyt hirdetett az általános iskolák 1‒9. osztályos tanulói számára. A rendezvényt Petőfi Sándor születésének 200., valamint Krüzselyi Erzsébet kárpátaljai költő halálának 70. évfordulója alkalmából szervezték meg Beregszászban, az Ortutay Elemér Görögkatolikus Központban november 18-án.

Marosi Anita, a rendezvény főszervezője köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, a szavalóversennyel szeretnének hagyományt teremteni, hogy az Erzsébet-naphoz ne csupán a gyászos málenkij robotra való elhurcolás emléke társuljon, de a versekkel reményt is adjanak, és biztassák a digitális korban élő ifjú nemzedéket az igaz értékek megismerésére és továbbadására.

Kárpátalja számos településéről érkeztek diákok a megmérettetésre: Visk, Tiszaújlak, Tiszakeresztúr, Tiszabökény, Karácsfalva, Nagymuzsaly, Beregszász, Salánk, Verbőc, Harangláb, Beregdéda és Mezőkaszony egy-egy iskolája képviseltette magát, összesen 34 diák.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy Kárpátalja szinte minden vidékéről ellátogattak hozzánk, és nagy volt az érdeklődés” – fogalmazott Marosi Anita.

A versenyzőket két csoportba sorolták: 1–5. osztályosok és 6–9. osztályosok. A szavalóverseny résztvevői fiatal koruk ellenére komoly érdeklődést mutatnak a költészet iránt, és amint fogalmaztak: örültek az ilyen lehetőségnek.

A 3-3 főből álló zsűri előtt először a kötelezően megadott verset, Petőfi Sándor A négyökrös szekér című költeményét kellett elmondaniuk a gyerekeknek, majd egy szabadon választott Krüzselyi Erzsébet-művet szavaltak el.

A kisebbik korosztálynál Bárány Erzsébet, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola docense, Szűcs Erzsébet, a Kaszonyi Arany János Líceum tanára és Virág Szabolcs beregszászi görögkatolikus áldozópap értékelte a szavalatokat.

A nagyobbaknál Kovács Marton Erzsébet, a KárpátInfó hetilap újságírója, Virág-Tóth Emese, a Halábori Gimnázium tanára és Őcsák Michael, a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum pedagógusa alkotta a zsűrit.

„A versmondásra jelentkező gyerekeket hallgatva megerősödtem abban a hitben, hogy míg vannak ilyen lelkes fiatalok, akik szeretettel tolmácsolják a magyar költők verseit, akik hisznek a tiszta és szép szó erejében, addig van megmaradásunk, van jövőnk” – osztotta meg gondolatait Kovács Marton Erzsébet.

A kétfordulós verseny végén az eredmények a következőképpen alakultak:

Az 1–5. osztályos korosztályban első helyezést ért el Vascsák Jázmin (Beregdédai Gimnázium, felkészítő tanár: Simon Mónika), második Baranyi Maximilián (Haranglábi Gimnázium, felkészítő tanár: Halász Éva), harmadik Tóth Márk (Beregszászi Kossuth Lajos Líceum, felkészítő tanár: Knobloch Beáta) lett. Különdíjban részesült Székely Anna (Verbőci Gimnázium, felkészítő tanár: Palkó Valéria) és Géczi Andor (Kaszonyi Arany János Líceum, felkészítő tanár: Nagy Mónika).

A 6–9. osztályosoknál Holozsai Bálinté (Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus líceum, felkészítő tanár: Zeke Zsuzsa) lett az első hely, míg Bidzilja Ramóna (Beregszászi Kossuth Lajos Líceum, felkészítő tanár: Orbán Erika) második, Tarpai Mária (Bethlen Gábor Magyar Líceum, felkészítő tanár: Hnatik-Riskó Márta) pedig harmadik helyezést ért el. Különdíjat kapott Tóth Hajnalka (Beregdédai Gimnázium, felkészítő tanár: Simon Mónika) és Dencs Dorina (Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum, felkészítő tanár: Bihari Hajnalka).

A legjobb öt szavaló pedig lehetőséget kapott arra, hogy szerepeljen a TV21 Ungvár Versek két percben című műsorában.

A szervezők valamennyi diákot és felkészítő tanárt ajándékban és oklevélben részesítették. A nyertesek pedig könyvutalványokat és egyéb értékes nyereményeket vihettek haza. Emellett a három Erzsébet nevű zsűritagról sem feledkeztek meg, így őket is felköszöntötték egy-egy szál virággal.

Az ajándékokat az Ortutay Elemér Görögkatolikus Központ, a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület, a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete és a Szent Panteleimon Karitász Kárpátaljai Görögkatolikus Jótékonysági Szervezet biztosította.

TV21 Ungvár/K. K.