Első világversenyére készül Balog Judit

2023. november 30., 08:45 , 1187. szám

November 29-től Norvégiában, Svédországban és Dániában zajlik az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság, amelynek a 24 csapatos mezőnyében – hosszú idő óta először – ismét ott lehet az ukrán válogatott. A sérülések miatt sok hiányzót nélkülöző keretben helyet kapott a nagydobronyi születésű Balog Judit is, aki tíz éve Magyarországon játszik. Az Ungvári Kárpátival még tizenévesen kétszeres ukrán bajnoki címet elérő kiváló kapus jelenleg a Vasast erősíti, és a vb-re való utazás előtti napokban Kijevben értük utol.

– Nem veszélyes most az ukrán fővárosban tartózkodni, hisz az utóbbi napokban rendre olyan hírek érkeztek, hogy sorozatos légicsapások sújtják Kijevet?

– November 20. óta a kijevi koncsa-zaszpai edzőtáborban készültünk a lányokkal, csak 26-án este utaztunk Budapestre, ahonnan repülővel érkeztünk meg a világbajnokság dániai helyszínére. Sajnos mi is többször tapasztaltunk az elmúlt napokban különféle robbanásokat, de hála Istennek, közvetlen veszélyben azért nem voltunk.

– Amellett, hogy még mindig csak 28 éves vagy, az ukrán keretben rajtad kívül csak két idősebb játékos szerepel. Hogyan éled meg ezt, a már-már korelnöki szerepet?

– A legjobb kézilabdakorban vagyok, a kapusok általában 35-36 éves korukig is simán védhetnek, ha nem akadályozza sérülés a szereplésüket. Az ukrán keret valóban nagyon fiatal, ami részben kényszerből is így alakult, hiszen rengeteg a sérült, vagy az anyai örömök elé néző játékosunk. Most ez a helyzet, ezt kell megoldani, remélem, helytállunk majd a vb-n ilyen fiatal gárdával is.

– A csoportban Brazíliával kezdtek, majd Spanyolország következik, végül pedig Kazahsztán ellen fejezitek be a csoportküzdelmeket. Ha a papírformát nézzük, akkor az első két meccsen nem sok esélyetek lesz a pontszerzésre, de a kazahok ellen összejöhet az a győzelem, ami a továbbjutást érő 3. helyhez elegendő…

– Valóban minimális az esélyünk az első két találkozón, de ha odatesszük magunkat, akár még meglepetést is okozhatunk. Kazahsztán ellen pedig mindenképpen győzni kell, és akkor továbbjuthatunk a 18 csapatos középdöntőbe.

– Nem vagytok egy ágon Magyarországgal, így leghamarabb csak a negyeddöntőben találkozhatnátok Bíró Blankáékkal, de a legjobb nyolc közé jutás még a magyaroktól is bravúr lenne, nem beszélve az ukrán csapatról. Pályafutásod során játszottál már valamikor Magyarország ellen?

– Úgy hozta a sors, hogy az eddigiek során még 17 évesen, egy juniorkorú tornán léphettem parkettre magyar csapat ellen, azóta nem. Az valóban nagy bravúr lenne, ha ezen a vb-n összejönne egy ukrán–magyar párharc, de nagyon örülnék neki.

– Beszéljünk néhány szót a Vasasban való szereplésedről. Újonc csapat létére a piros-kékek ötvenszázalékos teljesítménnyel a 14 csapatos bajnokságban az igazán előkelő 5. helyen töltik a világbajnokság miatt beiktatott szünetet. Ebben azért neked is részed van, hisz jól védesz, és egyszer már beválogattak a forduló válogatottjába is. A mostani világeseményen pedig a piros-kékektől egyedül te lehetsz vb-szereplő. Mi a siker titka?

– Nincs titok, csak nagyon sok munka, és alázat a játékhoz, meg egy jó tréner, Konkoly Csaba személye, aki a csapatjáték fejlesztése mellett nagy hangsúlyt fektet mindenki egyéni fejlődésére is. Örülünk a viszonylag jó szereplésnek, de sok van még hátra a bajnokságból, és a folytatásban is szeretnénk legalább ilyen eredményesen szerepelni.

– Az utóbbi négy év egy kicsit a Covidról és a sajnálatos háborúról is szólt, így a megszokottnál kevesebbet tölthettél szülőfaludban, Nagydobronyban, ami pedig számodra nagyon fontos. Így, az év vége felé, mikor tudsz kicsit hazajönni?

– Hála Istennek, az edzőtábor előtt néhány órára sikerült „hazaugranom”, és a tervek szerint a világbajnokság után is kapok néhány nap szabadságot, amit jó lenne a szeretteimmel tölteni. Remélem, így lesz.

A skandináv rendezésű világbajnokságon az egyébként ukrán származású Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány által irányított magyar válogatott a B csoportba kapott besorolást, ahol Monte­negró, Kamerun és Paraguay lesznek az ellenfelei, míg az ukránok a G jelű négyesben szerepelnek majd Brazília, Spanyolország és Kazahsztán társaságában. A csoportokból az első három jut tovább a középdöntőbe.              

Jakab Lajos