Kormányjavaslat: Saját bevételeikből fizethetnének prémiumot a költségvetési intézmények

2023. november 30., 08:13 , 1187. szám

Az ukrajnai háború következtében egyes területeken csökkentek az állami alkalmazottak bérére fordítható előirányzatok. Prémiumfizetésre a költségvetési intézmények saját bevételeit javasolják felhasználni a speciális alapon keresztül – írja az RBK–Ukrajina a miniszteri kabinet határozattervezetére hivatkozva, amelyet az Ukrajnai Szakszervezetek Szövetségének (FPU) honlapján tettek közzé megvitatásra.

A dokumentumtervezetet a Környezetvédelmi és Természeti Erőforrások Minisztériuma kezdeményezésére dolgozták ki. Szerzőinek indoklása szerint a folytatódó ukrajnai hadiállapot miatt az állami büdzsé általános alapjára nehezedő jelentős teher a kiadások csökkenését idézte elő egyes költségvetési programok keretében, köztük a bérjellegű kiadásokét is.

„Az állami költségvetés általános alapjából a bérekre elkülönített előirányzatok nem biztosítanak méltó fizetést a költségvetési szektorban dolgozók számára” – áll a dokumentumban.

Szerzői ugyanakkor remélik, hogy a dokumentumtervezet elfogadása lehetővé teszi annak megakadályozását, hogy az alacsony javadalmazás miatt a költségvetési intézményekből elvándoroljon a szakképzett munkaerő, és növeli a dolgozók motiváltságát, ami a munka eredményességét illeti.

A határozattervezet módosításokat irányoz elő a 2002. augusztus 30-i 1298. számú kormányhatározatban (Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери), melyek engedélyeznék a költségvetési intézmények vezetőinek, hogy a saját bevételeikből származó forrásaikat a dolgozóik ösztönzésére fordíthassák, nevezetesen: anyagi támogatásra és jutalmakra.

(ntk/rbc.ua)