Csapatépítő program a kamaszoknak a Szelíd Lovasközpontban

Olvasói levél

2023. december 1., 10:34 , 1188. szám

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) szeretne minden korosztálynak lehetőséget biztosítani a tartalmas kikapcsolódásra. Kiemelten fontos a gyermekek jó irányba való nevelése. Ezért is igyekszik az egyesület külön a kamaszoknak is olyan programokat szervezni, ahol jól érzik magukat, amelyek után vágynak majd ehhez a közösséghez tartozni. Ilyen programra került sor november 25-én, szombat délután a Szelíd Lovasközpontban, Nagyszőlősön. A program megvalósulásáért köszönetet mondunk Magyarország Kormányának. Továbbá köszönet illeti a központ házigazdáit, Margitics Eriket és Ildikót, a programfelelőst, Túri Ágnest, akik egy élményekben gazdag délutánt biztosítottak a kamaszok számára. Az alábbiakban Lőrinc Krisztina résztvevő beszámolóját olvashatjuk.

Szombaton, november 25-én a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete jóvoltából ellátogathattunk a nagyszőlősi Szelíd Lovasközpontba. Erre a kirándulásra Isten kegyelméből összegyűlt 12 gyerek és 2 kísérő felnőtt. Az út során mindenki nagyon izgatott volt, s már nagyon vártuk a végállomást.

Megérkezve a helyszínre lehetőségünk volt megismerni Erik bácsit, a lovarda vezetőjét. Ezután megpihenhettünk, körben ülve beszélgettünk a hétköznapokról, majd megismerhettük a lovasközpont segítőkész csapatát is. A várva várt rész pedig ezután következett. Erik bácsi elvezetett minket a helyszínre, ahol 4 különböző lovat mutatott nekünk. Volt egy világosabb barna – Szelíd, egy sötétebb barna – Lenke, egy szürke – Harley és egy fekete – Kira. Először bemutatta nekünk a lovakat, majd kézbe fogtuk a fésűket és megfésültük őket. Ez azért is volt jó, mert a lovaknak nagyon puha szőrük van, öröm volt őket fésülni, simogatni. Majd feltették a lovak határa a szükséges eszközöket (ahogy Erik bácsi mondaná, elvettük a szabadságukat), s fel is ülhettünk rájuk. Ez volt a legjobb része a napnak.

Különböző gyakorlatokat kellett csinálni. Például a kezeinket felemelni, hason feküdni, rátérdelni a ló hátára. Nagyon élvezte mindenki, hiszen ahhoz, hogy a ló nyugodtan tudjon menni, nekünk is nyugodtnak kell lennünk, ami abban segített, hogy pár percre el tudtuk feledni a hétköznapok fáradalmait, terheit, és nem utolsósorban tanulást jelentett.

Miután mindenki kipróbálta a lovaglást, bementünk, ahol forró teával vártak minket. Itt egy kicsit megpihenhettünk, beszélgettünk, majd visszatértünk a pályára. Azonban most nem lovagoltunk, hanem íjászkodtunk. Bemelegítésként egy kicsit játszottunk, majd elkezdődött az íjászkodás. Közülünk többen is próbálták már különböző táborokban, programokon, de most mindenkinek lehetősége nyílt megtanulni, kipróbálni. Nagyon élveztük, nagyon izgalmas volt.

Mikor vége lett a programnak, elég éhesek voltunk, de erről is gondoskodtak. Az asztalon sok doboz pizza várt minket, amelyet egy imádság után tea mellett beszélgetve, nevetgélve elfogyasztottunk. A napunk a végéhez közeledett. Elköszöntünk Erik bácsitól s az ő segítőkész csapatától, akik mindig ott voltak velünk és segítettek.

Hazafelé fáradtan indultunk, de élményekkel, szeretettel teli tértünk vissza otthonainkba.

Mindnyájunk nevében szeretném megköszöni a KMNE-nek ezt a felejthetetlen kamaszprogramot, köszönünk mindent, amit tesznek értünk!

Lőrinc Krisztina
résztvevő