MunKaland a nagycsaládosoknál – cukrászat és alkotás

Olvasói levél

2023. december 1., 13:43

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) több éve szervezi meg MunKaland nevű programját. A kezdeményezés célja, hogy a gyerekek különböző szakmákat ismerjenek meg szakember által. Ilyenkor lehetőségük nyílik a szakterület gyakorlati megtapasztalására, a felmerülő kérdések megvitatására.

2023. november 25-én került sor a KMNE soron következő programjára, a MunKalandra, melyet ezúttal Salánkon szerveztek meg. Sarkadi Krisztina salánki cukrászművész avatta be a tortakészítés titkaiba az érdeklődő 7–14 éves gyerekeket. A helyszínt a Salánki Görögkatolikus Egyházközség biztosította.

Miután összegyűltek a gyerekek és néhány őket kísérő anyuka, Krisztina röviden ismertette a tortakészítés múltját és jelenét, majd kezdődhetett a munka. Megmutatta a piskótasütés rejtelmeit (hozzávalóit, elkészítését), szuper robotgépét is megismertette. Majd a krémfőzés következett. A készülő piskóta illata átjárta az egész termet. Ezután papírt és tollat ragadva a gyerekek megtervezték a tortát, amit el fognak készteni. Ezt követően jöhetett is a kivitelezés. Előkerült mindenki kisült piskótája, a finomabbnál finomabb ízesítésű krémek, egyéb hozzávalók, melyekkel a torta ízét variálhatták. Majd nagy-nagy izgalommal láttak hozzá a gyerekek a díszítéshez, melyhez Krisztina rengeteg kelléket mutatott be. Az elkészítés minden apró részletét megmutatta, magyarázta. A szivárvány minden színét használva készültek a csodás munkák. Kerültek rájuk gyöngyök, virágok, pillangók, csillagok, hópihék, és még sorolhatnám, mi mindennel dekoráltak a gyerekek. A bőség zavarában sokan el is felejtették, mi volt az eredeti tervük. De azt elmondhatom, hogy minden gyerek élvezte a munkát, tejszínhabtól maszatosan gyönyörködtek alkotásukban.

Miután mindenki dobozban zárta remekművét, jóízűen elfogyasztotta ebédjét, melyet kaptunk, és persze a kisült piskótából és megfőtt krémből készült sütit is megehettük. Köszönjük szépen Sarkadi Krisztina munkáját és ránk szánt idejét, valamint a KMNE szervezését és támogatását! Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával!

Nyistyák Gabriella

résztvevő