VII. Adventi Virágkötészeti Szakmai Nap a Rákóczi-főiskolán

2023. december 2., 11:50 , 1188. szám

Hetedik alkalommal tartották meg a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Biológia és Kémia Tanszék Agrár Tanszéki Csoportja szervezésében az Adventi Virágkötészeti Szakmai Napot. A résztvevők igazi adventi hangulatot varázsoltak a főiskolán december 1-jén.

Adventkor a XIX–XX. század óta szokás koszorút készíteni. Az adventi koszorú ősét 1839-ben Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette el: egy felfüggesztett szekérkeréken 24 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig. Bár az idő múlásával az adventi koszorúk átalakultak, de a mai napig szerves részét képezik a várakozás időszakának, amelyre a főiskolán is minden éven készülnek.

A szaknap ötletgazdája dr. Orosz Ildikó, a II. Rákóczi-főiskola elnöke volt. A rendezvény kezdetben a kertészmérnöki szak népszerűsítése céljából valósult meg, azonban ez mára kinőtte magát. A nap folyamán elkészült koszorúkat és ajtódíszeket az érdeklődők a korábbi évekhez hasonlóan idén is megvásárolhatják, az ebből befolyt összeget pedig jótékony célra ajánlják fel.

A rendezvényt Gajdos Éva, a Rákóczi-főiskola Agrár Tanszéki Csoportjának tanára nyitotta meg. Ezt követően Orosz Ildikó köszöntötte a jelenlévőket.

„Itt az advent. Várjuk a fényt, várjuk Krisztus megszületését, és ezt tiszta lélekkel kell megtennünk. Ehhez kapcsolódnak hagyományaink, melyek a várakozást teljesebbé teszik. Ilyen például az adventi koszorú készítése, a rajta lévő gyertyák meggyújtása pedig hétről hétre emlékeztetni fog arra, hogy mikor jön el Krisztus mihozzánk” – fogalmazott az elnök asszony.

Az adventi koszorúk készítése előtt Kohut Erzsébet, a Biológia és Kémia Tanszék vezetője áldott várakozást és örömteli szakmai napot kívánt a jelenlévőknek.

„A programnak két célja van: az egyik, hogy gyakorlati ötletekkel szolgáljunk a hallgatóinknak, segítsük őket abban, hogy jövendőbeli anyukák vagy esetleg osztályfőnökök lesznek, és el tudják majd készíteni otthonaikban a saját koszorúikat, a másik pedig az, hogy az elkészült koszorúk értékesítéséből befolyt összeget jótékony célra ajánljuk fel” – fogalmazott Kohut Erzsébet.

A szakmai nap lebonyolításához szokás szerint magyarországi mestereket kértek fel, akik nemcsak a koszorúk elkészítésében, de az éves trendek bemutatásában is segítenek a hallgatóknak.

A köszöntőket követően Bodnárné Fazekas Edit virágkötő mester és Gajdos Éva szakmai vezetésével csoda szép karácsonyi ajtódíszek, kopogtatók, asztaldíszek, koszorúk készültek. Az eseményen az intézmény diákjai és munkatársai vehettek részt, és mindenki elkészíthette saját adventi díszét.

Minden évnek vannak trendjei, viszont mindenkinek a saját ízlésére kell formálnia az adventi díszeit, hogy azokból is egész hónapban örömet tudjanak nyerni – emelte ki Bodnárné Fazekas Edit virágkötő mester.

Az idei Adventi Virágkötészeti Szakmai Nap sikerességét jól jelzi, hogy egyszerre több mint 80-an készítettek közösen adventi koszorúkat és ajtódíszeket a jótékonyság és az úrjövet szellemében.

TV21 Ungvár/K. K.