Külföldre menekült férfiak: hányan lehetnek?

2023. december 3., 11:51 , 1187. szám

Az utóbbi napokban-hetekben népszerű lett a médiában a háború, illetve a katonai szolgálat elől külföldre menekült ukrán férfiak számát becsülgetni. Minap az Exxpressz osztrák kiadvány az Európai Unió hivatalos statisztikai hivatalának, az Eurostatnak az adataira hivatkozva írt arról, hogy a teljes körű orosz invázió kezdete óta több mint félmillió hadköteles korú férfi hagyta el Ukrajnát. Egy részüknek hivatalosan tilos lett volna külföldre utazni.

Nem pótolható veszteség

Az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztosságának Hivatala szerint a nagy háború kitörése óta mintegy 6,3 millió állampolgár hagyta el Ukrajnát. Legtöbbjük nő és gyermek. Az osztrák kiadvány ugyanakkor hozzáteszi, hogy az Eurostat adatai szerint az EU 27 tagállamában, valamint Svájcban, Liechtensteinben és Norvégiában 650 ezer ukrán férfi menekült él, akik életkoruknál fogva hadkötelesek.

A BBC News Ukrajina is elemezte az Eurostat adatait. Ezekből kitűnik, hogy jelenleg 4,2 millió ukránnak van hivatalos ideiglenes védelmi státusza az EU-ban, mert elmenekültek a háború elől. (Az ideiglenes védelmi státuszt csak azok kaphatják meg, akik legkorábban 2022. február 24-én, vagyis a teljes körű orosz agresszió kezdetének napján hagyták el Ukrajnát.) Közülük 18,3% (768 ezer) 18–64 éves férfi. Csakhogy az Exxpress kifejezetten a 18–60 éves korosztályra vonatkozó adatot közölt (650 ezer fő).

A német szövetségi belügyminisztérium szerint pontosan 221 571, 18 és 60 év közötti ukrán férfi érkezett Németországba 2022. február 24. után. Közülük 189 484 ma is ott tartózkodik. Ezek az adatok azonban csak a hivatalosan regisztrált személyekre vonatkoznak. A német belügyi tárca úgy véli, hogy további mintegy 100 ezer személy nincs regisztrálva, azaz illegálisan tartózkodik az országban – mutat rá az Exxpress.

Ausztriában is hasonló a helyzet, legalább 14 ezer ukrán férfi érkezett az országba. A nem regisztrált személyeket is figyelembe véve a tényleges számuk magasabb lehet. Némelyikük hamis okmányokkal vagy csempészek „szolgáltatásait” igénybe véve jutott ki Ukrajnából. Egyes férfiak akár 10 000 dollárt is fizethettek a katonai szolgálatra való alkalmatlanságukat bizonyító igazolásért – írja az osztrák kiadvány.

Mint látható, sem az Euro­stat adataiból, sem az Exxpress cikkéből nem derül ki, hogy a szóban forgó hadköteles férfiak közül hányan hagyták el az országot legálisan (60 éven felüliként, három gyermek szülőjeként, legalább 2. rokkantsági csoportba tartozóként stb.). Nem vezetnek külön kimutatást azokról a férfiakról sem, akik az Oroszország által megszállt területekről távozhattak az EU-ba.

Az Exxpress rámutat, hogy Ukrajna számára komoly problémát jelent a katonai szolgálatra alkalmas férfiak elvesztése a háború második évében. A rakétákat, harckocsikat, lőszert és egyéb haditechnikai eszközöket lehet pótolni – feltéve, hogy a nyugati szövetségesek szállítják –, de ami a személyi állományt illeti, ez nem lehetséges – mutat rá a cikk.

Illegális határátlépők

Korábban a BBC News Ukrajina arról számolt be, hogy az orosz invázió kezdete óta mintegy 20 ezer hadköteles korú férfi hagyta el illegálisan Ukrajnát a mozgósítás elkerülése végett. Ezek az adatok az Ukrajnával határos országok határszolgálataitól származnak.

További 21 000 férfit vettek őrizetbe, miközben megpróbáltak külföldre szökni.

Néhányan gyalogosan próbáltak átjutni a határon, mások folyókat átúszva. Sokan közülük kitalált betegségek miatt hamis felmentést kaptak a behívás alól.

Némelyik illegális határátlépési kísérlet tragikus véget ért. Így a Tiszában sok férfi holttestére bukkantak a határőrök, akik vízbe fulladtak, miközben megpróbáltak átkelni a folyón Romániába – emlékeztet a BBC.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök augusztusban elrendelte a katonai orvosi bizottságok által a katonai szolgálatra való alkalmasságról az oroszországi teljes körű invázió kezdete után meghozott határozatok felülvizsgálatát – emlékeztet a brit közszolgálati média. Zelenszkij elismerte, hogy a katonai orvosi bizottságok rendszerében tapasztalható korrupció miatt több ezer olyan ember hagyhatta el Ukrajnát, akiknek nem volt erre joguk. Azt is közölte, hogy a katonai szolgálatra való behívásért felelős összes regionális tisztviselőt elbocsátották, és több mint 30 személy ellen indítottak büntetőeljárást.

Valamelyest csökkent a próbálkozók száma

Andrij Demcsenko, az Állami Határőrszolgálat szóvivője minap az RBK–Ukrajinának adott interjújában közölte, tapasztalataik szerint nem változott jelentősen az illegális határátlépések száma, némi csökkenés azért tapasztalható. A határsértők száma az utóbbi időkben kb. napi 25 fő, korábban viszont 30 fő volt. Ez az adat egyaránt vonatkozik a zöldhatáron és a határátkelőhelyeken elkövetett illegális határátlépésekre.

„Ám idén kevesebb az illegális határátlépési kísérlet, mint tavaly. Ez évben tíz hónap alatt mintegy 7 000 embert vettek őrizetbe a zöld határon vagy egyéb illegális határátlépési kísérlet során, 2022. február 24-től pedig összesen 16 500-at” – mondta el Demcsenko.

A határőrök az elmúlt majd két évben az illegális határátlépés szinte minden lehetséges formájával találkoztak már, jó néhánnyal nem is egyszer. A szóvivő elmondása szerint ma már azon sem lepődnek meg kollégái, ha nőnek öltözött férfit látnak, amint az sem ritkaság, hogy feleségük halotti bizonyítványát mutatják be az illegális határátlépők, miután gyermekét egyedül nevelő szülőként a férfiak is elhagyhatják az országot. Az utóbbi időben nőtt azoknak az eseteknek a száma, amikor a határsértők a járművekben kialakított rejtekhelyekben megbújva próbálnak külföldre szökni.

Demcsenko is felhívta a figyelmet arra, mennyi veszéllyel jár a menekülés a zöldhatáron át. Tájékoztatása szerint a háború kitörése óta legalább 25 ember vesztette életét illegális határátlépési kísérlet közben.

(szcs/exxpress.at/bbc.com/rbc.ua)